3D sunđer je za bolesne od raka najveći izum vijeka

Objavljeno: 14.1.2019.


Naučnici vjeruju da su pronašli način da hemoterapije učine manje toksičnim za organizam pacijenta. U fazi je testiranje mini sunđera koji će biti smješten u venu i uklanjaće višak citostatika iz krvi kada on napadne ciljani tumor.
Eksperti kažu da je testiranje u ranoj fazi, ali da će ovaj izum značajno umanjiti nuspojave terapije citostaticima kao što su mučnina i opadanje kose. Ukoliko testiranje prođe dobro, za nekoliko godina život oboljelih od raka koji se liječe će biti mnogo kvalitetniji, kaže doktor Nitaš Balsara sa univerziteta Kalifornija koji je dio tima. 3D sunđer su osmislili i napravili naučnici s univerziteta Berkli.

Kako radi

Cjevasti “sunđer” se štampa 3D, pa može biti “skrojen” za svakog pacijenta posebno. Njegov centralni dio je prekriven posebnim slojem koji upija lijek, ali omogućava da krv nesmetamno teče kroz “sunđer”. Testovi koji su do sada rađeni na svinjama pokazuju da je sunđer upio citostatik doxorubicin, i da je eliminisao oko 64 odsto lijeka iz krvotoka. Prilikom vađenja ne postoji mogućnost da citostatik “procuri”. Ubacivao bi se tokom hemoterapije i uklanjao pošto je terapija završena. Na svakom ciklusu hemoterapije bi se ubacivao novi sunđer.

 Ljekari kažu da dosadašnji rezultati obećavaju mnogo.

– Mi vjerujemo da eliminacija 50 odsto lijeka može značajno da utiče na ishod liječenja pacijenta – rekao je doktor Balsara.

Izvor: Noizz.rs

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *