10 najpametnijih zemalja na svijetu

Objavljeno: 14.1.2019.


Sigurno ste se nekad zapitali koja zemlja je najinteligentnija na svijetu? Zahvaljujući novim istraživanjima, konačno imamo donekle precizan odgovor na to pitanje.
Ljudi sa sajta Vouchercloud su riješili da naprave veliku studiju inteligencije zemalja širom svijeta, i to na osnovu tri parametra: broj osvojenih Nobelovih nagrada (koji predstavlja inteligenciju kroz istoriju), prosječnu IQ vrijednost nacije (koja predstavlja trenutnu inteligenciju) i rezultate đaka (koji bi trebalo da predstavljaju inteligenciju u budućnosti). Na osnovu svih ovih rezultata, došli su do sljedeće liste top 10 najpametnijih zemalja svijeta:

1. Japan

2. Švajcarska

3. Kina

4. SAD

5. Holandija

6. Rusija

7. Belgija

8. Velika Britanija

9. Kanada

10. Južna Koreja

Foto: Pexels 

Najveći broj Nobelovih nagrada ima SAD, najviši nacionalni IQ je izmjeren u Singapuru, gdje i đaci na školskim testovima ujedno imaju i najbolje rezultate. Međutim, Singapur ne samo da nije zauzeo prvo mjesto, već se našao na 25. mjestu, zbog toga što imaju izuzetno mali broj osvojenih Nobelovih nagrada. Zbog toga je Japan, koji je na sve tri posmatrane liste u samom vrhu, osvojio prvu poziciju.

Kritičari ove liste bi mogli da kažu da nije u potpunosti fer, budući da na osvajanje Nobelove nagrada svakako utiče i finansijski momenat, a ne samo inteligencija, što pokazuju i rezultati SAD – naime, iako su prvi po broju osvojenih nagrada, uopšte se nisu našli na listi 25 zemalja za najvećim IQ koeficijentom.

Izvor: Noizz.rs

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *