AvtoVAZ planira 8 potpuno novih Lada do 2026.

Objavljeno: 5.1.2019.


Osim premijera novih modela, u istom periodu predviđen je i redizajn svih postojećih Lada.
Kako bi osnažio naučni i tehnički potencijal kompanije za najavljenu ofanzivu novih modela, AvtoVAZ je uposlio oko 400 novih inženjera, uključujuči mlade stručnjake i diplomce fakulteta, navodi ruski Autostat.

Brend Lada trenutno je zastupljen u takozvanom B i B+ automobilskom segmentu, kao i u klasi SUV i lakih komercijalnih vozila, a familiju putničkih vozila čine modeli Vesta, XRay, Largus, Granta i 4×4 (nekadašnja Niva).

U junu 2018. lanisrana je Lada Vesta Cross Sedan sa povećanim odstojanjem od tla (203 mm), dok je u avgustu počela prodaja nove familije modela Granta – limuzine, hečbeka, karavana i liftbek verzije.

Pred kraj prošle godine počela je i prodaja SUV modela Lada XRay Cross, sa klirensom od 215 mm.

Lada 4×4 Vision

Osim toga, na sajmu automobila u Moskvi AvtoVAZ je izložio koncept Lada 4×4 Vision za koji se veruje da predstavlja naslednika legendarne Nive. Za izgled koncepta 4×4 Vision zaslužan je šef dizajna Stiv Matin, koje je oblikovao novu generaciju Ladinih modela, uključujući i Vestu.

Novi terenac ima karakteristične stilske detalje u obliku slova “X” koje smo viđali na svim Ladinim konceptima i serijskim modelima u poslednjih nekoliko godina.

Na staru Nivu podsećaju neki elementi eksterijera, poput “škrga” na zadnjem nosaču krova.

Sa dužinom od 4,2 m, ovaj SUV veći je od aktuelne Lade (Nive) 4×4 za oko 25 cm, a detalji o pogonskom sistemu nisu saopšteni.

Iako AvtoVAZ nije otkrio planove o produkcijskoj verziji, ona bi u najboljem slučaju mogla da ugleda svetlost dana do kraja 2019. godine.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *