Novi Hyundai Santa Fe se otključava i pokreće otiskom prsta

Objavljeno: 30.12.2018.


Biometrija se već neko vreme koristi u unapređivanju bezbednosti mobilnih telefona i personalnih računara, a sada ova tehnologija sramežljivo počinje da pronalazi mesto i u automobilskoj industriji.
Nakon Bentley Bentayge, čitač otiska prsta će se od prvog kvartala sledeće godine naći će i u Hyundaijevom SUV-u Santa Fe.

Tehnologija je ugrađena na kvake vrata i dugme start/stop, pa vlasnik, ili ovlašćena osoba može da uđe i pokrene vozilo bez ključa.


Sistem će takođe, u zavisnosti od podešenog profila, automatski prilagoditi vozaču poziciju sedenja i ugao retrovizora, dok bi u nedalekoj budućnosti trebalo da kontroliše i položaj upravljača, temperaturu u kabini kao i brojne druge postavke.

U Hyundaiju tvrde da čitač prsta pojednostavljuje korišćenje, ali i značajno povećava bezbednost vozila.

Sistem je sposoban da analizira razlike u nivoima elektriciteta prsta pa ga nije jednostavno zavarati lažnim otiscima, a šanse da pogrešno očita otisak navodno iznose 1 prema 50.000.

Hyundai nije naveo podatke o ceni i dostupnosti ove tehnologije, jedino je potvrđeno da će njihov čitač prsta u Santa Feu biti na raspolaganju na odabranim tržištima.

Izvor: Tportal

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *