Glamurozne bakice Instagrama su prava modna biblija

Objavljeno: 25.12.2018.


Fenomen fashion bakica koje osvajaju Instagram i redefinišu pojam starenja sve više zahvata ovu društvenu mrežu, koja je inače toliko opsjednuta nerealnim savršenstvom, licem bez ijedne bore, idealno zategnutim telima i ostalim standardima koji često čine da se obična, realna žena osjeća loše u svojoj koži. Zato su glamurozne bakice Instagrama pravi dar sa neba koji nam je odavno bio potreban.
I dobra vijest je da ih ima sve više. Jedna od njih je Lin Slater, koja ima 64 godine, besprijekoran stil i stav koji vam jasno stavlja do znanja da su godine samo broj.

Lin na Instagramu ima preko 580 hiljada pratilaca, sa kojima redovno dijeli svoje najnovije modne opsesije, ali ne na način na koji to rade klinke – jer, ona ni ne pokušava da djeluje mlađe. Ona se ponosi svojim godinama, borama i sijedom kosom, ali i garderoberom na kojem bi joj svaka žena pozavidjela.

“Ja nemam 20 godina. Ja ne želim da imam 20 godina, ali sam zaista dosta kul! To je ono o čemu mislim svaki put kada kačim fotku”, kaže Lin.

Još jedna bakica koja je pokorila Instagram je Dori Džejkobson, koja ima 83 godine i bukvalno je definicija riječi “kul”.

I njih dve nisu same – u posljednje vrijeme gotovo svakodnevno nailazimo na neku novu influensrku koja pokazuje da godine ne znače ništa. Kako je uopšte došlo do toga da starije žene zavladaju mrežom koja je toliko opterećenja mladolikošću? Ari Set Koen, bloger koji je napravio film o fensi bakicama, smatra da ima odgovor.

“Ove žene su ambasadori starenja. Ideja o tome kako starije žene treba da izgledaju se promijenila. Ako su bile stajliš kad su bile mlade, i sada će biti stajliš. One jednostavno nastavljaju da budu ono što jesu”, kaže on.

Ovo potvrđuje i istraživanje koje je ove godine sprovedeno u Engleskoj o načinu života žena starosti od 55 do 72 godine, a koje pokazuje da je ono kako mi zamišljamo bakice daleko od onoga kako bakice zaista žive i razmišljaju.

“Naše kolektivno shvatanje toga kako izgleda život u starijem dobu je zastarilo. Godine više ne utiču u toj mjeri na naš način života. Naravno, fizičko stanje, novčane okolnosti i način razmišljanja svake individue igraju veliku ulogu”, kaže Mari Staford, koja je predvodila istraživanje. Tako danas žena od 50 godina može da bude baka, ali može da bude i mama male bebe. Ona može da trči maratone po svijetu, može da vozi motor ili da vodi uspješan biznis. Njen stil života ne diktiraju više godine, već njen stav o životu.

To se sve najbolje vidi na primjeru još jedne fashion bakice Dženi Ki (71), australijska umetnica i dizajnerka, koja ponosono šeta i pozira u sopstvenim kreacijama.

“Nećemo da budemo bakice koje sjede u domu za stare sa neurednom kosom. A i ako završimo u domu za stare, bićemo tamo sa marihuanom, zdravom hranom i nevjerovatnim stilom”, poručuje Ki.

Sa njom se slaže i Lin Slater, koja za kraj dodaje:

“Kada smo bile mlade, spaljivale smo brushaltere i borile se za slobodu ljubavi. Duvale smo. Zašto bismo onda prihvatile da starimo kao naše majke?”.

Ove žene danas mijenjaju koncept starenja, ili nas samo podsjećaju da slika žene od 70 godina koju imamo u glavama ne mora da bude takva. I slika nas samih jednog dana kada budemo u tim godinama može da bude mnogo drugačija od onoga što zamišljamo.

Izvor: Noizz.rs

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *