Ubjedljivo najbolji poklon koji nekome možeš da daš za Novu godinu

Objavljeno: 17.12.2018.


Nauka već godinama pokušava da odgonetne da li je bilo koji altruistički čin potpuno nesebičan jer kad god dajemo, pomažemo drugima, istovremeno dobijamo jako mnogo. Dobrota, davanje i humanost su kao smijeh – možda se smijemo jer želimo da se neko ko je ispričao šalu osjeti dobro, ali to ne umanjuje snagu i značaj osmijeha.
Baš kao smijanje, i plemenitost je navika srećnih ljudi. Da li ste znali da oni koji pomažu drugima žive duže i zdraviji su? Dokazano je da kada doniramo novac, pojačano lučimo dopamin, hormon koji, između ostalog, utiče na osjećaj zadovoljstva, sreće, ali i na motivaciju. Dakle, novac ne može da vam kupi sreću, osim ako ga ne trošite na druge ljude, one kojima je to potrebno. I to je naučno dokazano! Davanje nas čini srećnijim od dobijanja. Ne postoji ljepši osjećaj od onog da se nekom nepoznatom promijenili život na bolje.

Dobro skoro uvijek počinje od pojedinca, ali na sreću i ne ostaje samo na njemu. Sve je veći broj kompanija i organizacija koje se odlučuju da dio svog profita doniraju u humanitarne svrhe, koje su shvatile da je ulaganje u širu dobit obaveza, ali i privilegija svih nas. A što je sprega pojedinačnog i kolektivnog davanja jača, to je jače i društvo u kom živimo.

U susret novogodišnjim praznicima razmislite šta biste vi kao pojedinac, a zašto ne i na nivou kompanije u kojoj radite, mogli da uradite i kako bi vaše malo moglo nekome da bude veliko kao kuća, najlepši od poklona koji možemo dati.

“Čovjek često postaje ono što o sebi misli. Ako budem stalno ponavljao kako neke stvari ne mogu učiniti, vjerovatno je da i neću moći. Suprotno tome, ako vjerujem da mogu, sigurno ću steći sposobnost da to učinim”, Mahatma Gandi.

Izvor: Noizz.rs

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *