Lijek za mamurluk: Kako da se najlakše riješite muka

Objavljeno: 17.12.2018.


Odličan noćni provod nerijetko se pretvara u dan glavobolje, mučnine, umora i ostalih simptoma koji spadaju pod stanje zvano mamurluk.
Iako je preporučljivo da se ne prelazi količina koja neće izazvati posljedice, rijetko ko se zaista zaustavlja na dvije čaše piva, bar kada je dobar provod u pitanju.

Ako spadate u ovu grupu, za vas smo izdvojili nekoliko namirnica koje će vam sasvim sigurno pomoći da se izborite sa mamurlukom koji vas je snašao.

ĐUS

Studija urađena u Britaniji pokazala je da sokovi i voće ublažavaju bol nastao kao posljedica mamurluka. Vitamin C i fruktoza pomažu jetri da razgradi alkohol i izbaci toksine iz organizma. Najbolje je da se odlučite za onaj koji ima 100% voća u sebi, bez šećera.

IZOTONIČNA PIĆA

Alkohol dovodi do dehidratacije, što izaziva ozbiljne glavobolje i loš zadah. Izotonična pića sadrže elektrolite koji su potrebni za poptunu hidrataciju organizma. Bolja su i od kafe i čaja, s obzirom da i ova dva napitka iako daju energiju, djeluju kao diuretici.

MLIJEKO

Mlijeko nije samo način da poboljšate absorpciju tečnosti, već i uz pomoć kalcijuma umiruje razdražljivost nastalu mamurlukom. Takođe predstavlja bogat izvor aminokiseline koju proizvodi vaš organizam kada pokušava da razloži alkohol.

JAJA

Ako vam je mamurluk toliko jak da niste u stanju ni pet minuta na nogama da stojite, ono što vam je neophodno jeste doručak koji sadrži jaja. Jaja su kao i mlijeko bogat izvor cisteina, aminokiseline koja razgrađuje alkohol i koja djeluje kao antioksidant.

SOK OD PARADAJZA

Kada pijete alkohol, umanjujete količinu minerala u organizmu koji su zaduženi za balans tečnosti. U slučaju da se nivo ozbiljno spusti dolazi do bola u glavi i mučnine. Sok od paradajza sadrži ogromnu količinu ovih minerala, tako da ćete uz pomoć njega brzo uspjeti da se vratite u normalno stanje.

 

Mens Health

 

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *