Radnici ponudili dvije opcije

Objavljeno: 8.12.2018.


“Otvoreni smo za dvije opcije-stopostotna zabrana rada nedjeljom ili ograničavanje broja radnih nedjelja na najviše 16-17 nedjelja godišnje. Ali u tom slučaju rad treba biti plaćen bar 250 odsto.
Na nivou Evropske unije nema jedinstvenog stava o pitanju rada nedjeljom i praznicima. Dok Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka, Grčka, Poljska i Norveška zabranjuju rad nedjeljom, uz izuzetak benzinskih pumpi, pekara, turističkih područja, neke zemlje poput Italije, Češke, Hrvatske, Srbije, Crne Gore ozbiljno polemišu na ovu temu.

U BiH, mogućnost zabrane rada nedjeljom najavljena je samo u Republici Srpskoj. Ideja je potekla od Sindikata trgovine Republike Srpske.

“Krenuli smo polako u tu inicijativu, animiramo članstvo, čija nam je podrška ovdje ključna. Još uvijek čekamo da se završi konačno konstituisanje vlasti jer nam je neophodna podrška i određenih institucija, prije svega partnere vidimo u Ministarstvu trgovine i turizma, Ministarstvu rada, Ministarstvu porodice, omladine i sporta. Na čela ovih institucija dolaze novi ljudi i, čim njihova imena budu poznata javnosti, krećemo u pregovore. Partnere ćemo tražiti i u obe hrišćanske crkve, uključićemo i pokrete potrošača, a trenutno tražimo i podršku od međunarodnih fondacija. Gledajući kojom dinamikom sve to ide sada nakon izbora, vjerujem da će cijeli decembar biti mjesec konstituisanja kompletne entitetske i državne vlasti, januar je u Republici Srpskoj prepun praznika, tako da neke ozbiljnije razgovore nećemo moći voditi prije kraja januara, početka februara”, kaže predsjednik ovog sindikata Goran Savanović.

Otvoreni smo za dvije opcije. Ukoliko ne bude stopostotna zabrana rada nedjeljom, onda ćemo tražiti da se ograniči broj nedjelja u kojima radnik može da radi, na najviše 16-17 nedjelja godišnje. Ali u tom slučaju taj rad treba biti plaćen bar 250 posto. Takav primjer imamo u Sloveniji. Ako u ovoj zemlji radite 17 sedmica, rad vam je plaćen 250 posto, a ako radite 18-19 sedmica godišnje, onda su one plaćene 500 posto. U tom pravcu ćemo, vjerujem, moći izvući pobjedu nad poslodavcima. Znači, neka izaberu ili će to biti stopostotna zabrana rada nedjeljom ili će biti djelimičan rad nedjeljom, ali plaćen 250 ili 500 posto. To je naš cilj koji želimo ostvariti u narednoj godini, ističe Savanović.

Na pitanje da li mu je poznat stav poslodavaca, imaju li oni razumijevanja za ovu inicijativu, Savanovi kaže: “Mi imamo potpuno oprečne stavove, oni su apsolutno protiv toga. Njima je jedini cilj da zarade pare, a sve ostalo ih ne interesuje, ama baš nimalo. Po njima je to gubitak radnih mjesta, gubitak prometa što nema nikakvu ekonomsku podlogu.

Tu je u pitanju prosta matematika, ako danas kupite dva hljeba, jedan ćete pojesti danas, a sutra drugi. Kako može jedna Njemačka da radi i živi? Kako može jedna Austrija? Kako kod njih nije bilo pada prometa i ukidanja radnih mjesta. Ako nedjeljom uđete u naše velike markete, vidjećete koliko radnika nedostaje, morate da se okrećete i tražite radnika.

Poslodavci su već smanjili radnike na minimum. Taj radnik ako bude odmarao nedjeljom, sasvim je logično da će mu biti lakše. Kod nas se, nažalost, sve svelo na to da poslodavci anagažuju minimalnu radnu snagu, za minimalnu platu i da ih iscrpljuju do iznemoglosti. To je klasična neokapitalistička ideologija koja smatra čovjeka za sunđer – istrljaš ga, potrošiš i baciš.

U Hrvatskoj je ova aktivnost u punom zamahu, oni su dosta toga uradili, razmjenjujemo iskustva i imamo odličnu saradnju i njihovu punu podršku, kao i kolega u Srbiji. Svima će nam ovo biti najznačajnija aktivnost u narednoj godini.

Moram priznati da imamo vrlo lošu saradnju sa kolegama iz Sindikata trgovine FBiH. Sindikat PPDIVUT pokriva drugi dio, ali u ovom momentu moram reći da nismo imali nikakve konkretne razgovore vezano za ovu aktivnost. Ali mislim da je ovo inicijativa koju svaki sindikat treba da podrži”.

Na pitanje da li su imali podršku od nekih političara, Savanović ističe: “Političare smo izbjegli zato što su bili izbori. Bio je jedan pokušaj da nam ukradu ideju, pa su se sami javljali i nudili, međutim nismo pristali, znate u predizbornoj kampanji se puno obeća, a malo toga ispuni. Zato smo odlučili ići samostalno i mislim da to i jeste najbolji put”.

U trgovinama u Republici Srpskoj radi oko 45.000 ljudi, što je oko petina ukupnog broja zaposlenih i uglavnom je riječ o ženama.

Plata prosječna u trgovini je 640 KM, ali u tu platu je uračunat i topli obrok, prevoz, minuli rad i sve. Znači, na kraju dobijete minimalac oko 450 KM. Plate su jednostavno mizerne, loše i nedostojne jednog normalnog života bez opterećenja.

Jedan čovjek, ako ima četveročlanu porodicu, ne može da živi od te plate i tačka. Ima najava da bi prosječna plata u idućoj godine trebala da se poveća na 1000 KM, a to bi značilo da bi u trgovini možda dogurala do 700 KM, ali ni to nije dovoljno. Jednostavno, po ovom pitanju se mora nešto učiniti i to što prije, upozoravaju iz sindikata.

Izvor: Buka

2 thoughts on “Radnici ponudili dvije opcije

  1. Ја сам за 100 %-ну забрану рада недељом. Не можеш ми платити да радим недељом и тачка!!! Значи нема пара.

  2. Ako su nam se djedovi mogli izboriti protiv Turaka
    mozemo i mi valjda protiv pohlepnih kapitalista.
    Dolazi novo vrijeme.
    Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *