Protest “Stop krvavim košuljama”, šetnja do RTS-a

Objavljeno: 8.12.2018.


Protestna šetnja “Stop krvavim košuljama” u Beogradu završena je večeras nešto pre 20 časova, a protekla je bez incidenata.
Na čelu kolone, koju su predvodili lideri Saveza za Srbiju, bio je veliki transparent “Stop krvavim košuljama” i dobošari.

U šetnji je učestvovalo više hiljada ljudi, a nije bilo vidljivo prisustvo uniformisane policije.

Na protestu su bili potpredsednici Narodne stranke Nikola Jovanović i Miroslav Aleksić, lider Dveri Boško Obradović, predsednik DS Zoran Lutovac, funkcioner DS Radoslav Milojičić Kena, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović…

Protestna šetnja išla pored Skupštine Srbije i zgrade Radio-televizije Srbije, pa nazad, Makedonskom ulicom, do Trga republike. Nema stranačkih obeležja, a gradjani nose transparente “Neonaci Naprednjaci”, “Majo, Marijane”, “Svom snagom u glavu”, “Zašto ćutiš Evropo”…

Za saobraćaj se zatvaraju ulice na trasi šetnje, apojedini građani sa prozora posmatraju šetnju.

Na skupu nije bila vidljiva uniformisana policija. Protestna šetnja “Stop krvavim košuljama” organizovana je posle nedavnog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i dvojicu njegovih saradnika u Kruševcu.

Okupljenima se pre početka šetnje obratio glumac Branislav Trifunović koji je rekao da je dobro da su na protestu, a ne na Tviteru, Fejbuku, jer se “borba ne može voditi samo palcem, nego grlom, nogama, urlanjem na vlast”.

Opoziciji je poručio da građani “imaju spremne motke” ako, kada dođu na vlast, dozvole bilo kome od pripadnika aktuelne vlasti da se vrati u neku fotelju.

Mirjana Karanović i Duško Vujošević nisu se obratili, iako je tako ranije najavljeno. DSS je ranije danas rekao da se ne pridružuje protestu, jer je Karanović često iznosila antisrpske stavove.

Savez za Srbiju je u pozvao nezadovoljne građane da učestvuju u “građanskoj, nestranačkoj šetnji” organizovanoj “u znak protesta protiv krvavih košulja i nasilja aktuelne vlasti”.

Poruka koju žele da “dostojanstveno i civilizovano” pošalju sa proteste je da uvrede i pretnje nisu njihov rečnik, da metalne štangle nisu njihovi rekvitiziti, da “krvave košulje” ne smeju postati zastava Srbije, kao i da nasilje ne sme postati “vladajući ambijent”, navedeno je u pozivu.

“Tokom poslednjih nekoliko godina, verbalno nasilje postalo je osnovni instrument vladanja aktuelnog režima. Atmosferi linča, u saučesništvu sa režimskim ‘medijima’ koji svakodnevno i dodatno kontaminiraju javni prostor, podvrgnuti su svi koji se usude da kritikuju vlast Aleksandra Vučića – aktivisti civilnog društva, političari, novinari… jednom rečju: građani. Crtanje meta na leđa i medijske hajke eskalirali su ponovo u najsiroviju primenu sile – razbijanje glava”, pisalo je u pozivu na protestnu šetnju

Saveza za Srbiju. Borko Stefanović i još dvojica stranačkih kolega napadnuti su 23. novembra u Kruševcu pred tribinu Saveza za Srbiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je potom da su uhapšeni M. Ž. (30) i D. G. (31) koji se sumnjiče za napad na Borka Stefanovića i još nekoliko mladića, a ministar Nebojša Stefanović sutradan je rekao da su u roku od dva časa nakon tog incidetna uhapšena trojica Kruševljana.

Izvor: B92, Beta, Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *