Ne odustaju od termoelektrana

Objavljeno: 8.12.2018.


Zemlje Zapadnog Balkana podržale su usklađivanje energetskih i klimatskih planova sa Evropskom unijom, ali uprkos tome ne odustaju od termoelektrana na ugalj, iako je ovaj energent jedan od najvećih zagađivača, upozoravaju ekolozi.
“Dok se EU priprema za dekarbonizaciju i planira da do 2050. godine ima nultu stopu emisije gasova sa efektom staklene bašte, zemlje regiona s jedne strane deklarativno podržavaju evropske vrijednosti, a s druge strane ostaju vjerne “energetskoj politici iz sedamdesetih godina prošlog vijeka” i fosilnim gorivima, uprkos velikim šansama koje pruža energetska efikasnost i proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, poput vjetra i sunčeve energije”, navode predstavnici ekoloških NVO, okupljenih u programu Energija i klimatske promene, među kojima je i Centar za životnu sredinu Banjaluka.

Podsjećaju da su se balkanske zemlje, članice Energetske zajednice, prošle sedmice u Skoplju obavezale da će pratiti EU u pogledu energetskih i klimatskih planova, ali da praksa ne prati proklamovane ciljeve.

“Dok se političari zaklinju u evropski put BiH, u isto vrijeme strategija razvoja energetskog sektora, koja je usvojena prije samo par meseci, ni u jednom od ponuđenih scenarija ne podrazumeva dekarbonizaciju, kojoj teži EU”, ekao je Denis Žiško, koordinator programa Energija i klimatske promjene.

Izvor: Srpskainfo

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *