Kompanija FCA šalje na prinudni odmor 3.245 radnika fabrike Mirafiori u Torinu

Objavljeno: 8.12.2018.


Kompanija FIAT Chrysler Automobiles (FCA) poslaće na prinudni odmor 3.245 radnika fabrike Mirafiori u Torinu, koji će trajati godinu dana.
Sindikati su već obavešteni da će od 1. januara 2019. godine zbog restrukturiranja pogona Mirafiori 2.445 zaposlenih u ovom pogonu biti poslato svojim domovima, a njima će se 4. marta pridružiti još 800 radnika. Kako piše AutoNews, prinudni odmor trajaće do 31. decembra 2019. godine. U tom periodu zaposlenima će primanja biti umanjena, a plate će dobijati iz programa finansiranja u kome zajednički učestvuju FCA i italijanska vlada.

U međuvremenu, radnici će pohađati obuku za proizvodnju električnih i automobila na hibridni pogon, s obzirom da se fabrika Mirafiori priprema da 2020. započne sa izradom sledeće generacija električnog FIAT-a 500e.

Mirafiori inače ima oko 5.000 zaposlenih, a reč je o FIAT-ovom najstarijem pogonu u Italiji. U ovoj fabrici su se, između ostalih, proizvodili prva generacija modela Panda, zatim FIAT Punto, kao i Alfa Romeo MiTo, a trenutno se izrađuje samo Maserati Levante. Prodaja prvog SUV-a marke Maserati ove godine je u krizi, a u prvih 10 meseci zabeležen je pad isporuka u Evropi za 24%, dok je u SAD prodaja smanjena za 14%.

FCA će nastaviti da proizvodi Maserati Levante i tokom restrukturiranja pogona Mirafiori, tako što će se radnici koji su na prinudnom odmoru povremeno uključivati u proizvodni proces i odmenjivati one koji već rade.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *