FSB o incidentu sa brodovima: Spremili su oružje

Objavljeno: 8.12.2018.


Tokom incidenta u Kerčkom moreuzu, ukrajinski brodovi su u status borbene gotovosti, sa oružjem, ušli u trenutku kada se u blizini nalazilo 166 civilnih brodova
Foto. Tanjug

To je izjavio zamenik načelnika sektora Obalske straže Pogranične službe ruskih snaga bezbednosti Aleksej Volski.

“Možemo samo pretpostaviti do čega je čak i slučajna artiljerijska vatra mogla da dovede u tako prometnoj plovnoj zoni”, rekao je Volski, istakavši da su akcije ukrajinskih mornara 25. novembra u Kerčkom moreuzu “ugrozile bezbednost plovidbe”, prenosi Tass.

On je naglasio da pogranični brodovi ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) nisu izvršili artiljerijske pripreme niti su digli na uzbunu borbenu posadu u trenutku kada su to učinili ukrajinski vojni brodovi, a to se, napominje, može videti na video-snimku.

Rekao je i da je za oružje koje je pronađeno na ukrajinskim brodovima, nakon što su zaplenjeni u Kerčkom zalivu, tokom inspekcije ustanovljeno da prekoračuje osnovne standarde kad je reč o municiji.

Volski je novinarima u Moskvi danas rekao i da su tenzije u Azovskom moru počele u avgustu 2018, kada su ukrajinski vojni brodovi počeli da prete da će otvoriti vatru na ruske brodove ukoliko im priđu na četiri kilometra razdaljine.

FSB je ranije saopštio da su 25. novembra ujutro tri broda ukrajinske mornarice ilegalno prešla rusku granicu ignorišući legitimne zahteve sa brodova Pogranične službe FSB i crnomorske flote da stanu, te da su nastavili sa opasnim manevrima.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *