Demonstracije „Žutih prsluka“ danas i u Belgiji i Holandiji

Objavljeno: 8.12.2018.


Demonstracije „Žutih prsluka“ danas i u Belgiji i Holandiji
Francuski pokret „Žutih prsluka“ prelazi granice, pošto su demonstracije za danas planirane i u susednim državama Belgiji i Holandiji, navodi AP.

Agencija navodi da nijedna od ove dve zemlje nije predložila povećanje takse na gorivo, što je bio katalizator masovnim i rušilačkih demonstracija u Francuskoj poslednjih nedelja.

Na stotine belgijskih policijaca mobilisano je u Briselu, gde su se „Žuti prsluci“ prošle sedmice sukobili sa policijom i spalili dva policijska vozila, a tom prilikom je uhapšeno 70 osoba.

Navodi se da će neki od protesta biti održani ispred glavnih institucija Evropske unije, koje ne rade subotom, a drugih bi moglo da bude u centru Brisela tokom vikenda koji je zbog približavanja katoličkog Božića trebalo da obeleži šoping.

AP navodi da je Jan Dejkgraf, urednik holandskog „lista otpora“ pozvao na mirne proteste u Amsterdamu i Roterdamu.

Francuske snage reda od ranog jutra su raspoređene u Parizu, uoči početka protesta „žutih prsluka“ četvrtu subotu zaredom, za koje vlasti strahuju da će biti praćeni novim nasilnim incidentima, javljaju francuski mediji.

Vozila žandarmerije primećena su jutros pre 07:00 sati na Trgu Konkord, kod kapije Majo i na Jelisejskim poljima, dok su oklopna vozila već na položaju na Trgu Bastilje, prenosi „Figaro“.

U francuskoj prestonici je jutros zatvoreno 36 stanica metroa, kao i mnoge prodavnice.

Okupljanja i blokade demonstranta danas su organizovane na različitim lokacijama.

Predsednik Francuske Emanuel Makron će danas, kako navodi više francuskih medija, ostati u Jelisejskoj palati odakle će pratiti situaciju, a juče je predsednik Nacionalne skupštine rekao da će se on obratiti javnosti tek u narednin danima.

(Tanjug)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *