Savjet EU u ponedjeljak o Zapadnom Balkanu, tarifama i mandatu Kosovskih bezbjednosnih snaga

Objavljeno: 7.12.2018.


Šefovi diplomatija EU će na sastanku 10. decembra u Briselu razmotriti situaciju na Zapadnom Balkanu i izazove sa kojima se zemlje regiona suočavaju kako na unutrašnjem planu tako i međusobom.
Očekuje se da Savjet EU ponovi stav da Priština mora da povuče tarife na robu iz Srbije i BiH, a da se mandat KBS može mijenjati samo po Ustavu i uz dijalog svih zaintersovanih činilaca. Ministri spoljnih poslova EU na svom posljednjem sastanku u 2018. godini razgovaraće i o situaciji na Zapadnom Balkanu i procesu proširenja EU. Iako nisu predviđeni zvanični zaključci, očekuje se da se ministri fokusiraju na situaciju u BiH nakon izbora, primjenu sporazuma Skoplja i Atine o imenu kao i na dešavanja u dijalogu Beograda i Prištine.

U Savjetu EU navode da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hašim Tači angažovani na ekstremno teškom” poslu iznalaženja sveobuhvatnog rješenja. U EU kažu da dijalog zahtijeva kako liderstvo tako i jedinstvo sa obje strane pri čemu je ocijenjeno da Priština ima problema oko unutrašenjeg konsenzusa o dijalogu sa Beogradom.
– Visoka predstavnica Federika Mogerini već je napomenula da mora da se obezbijede uslovi da dijalog i da se uzdrži od riječi, akcija i mjera koje su suprotne duhu normalizacije. Nažalost, to nije slučaj kada su u pitnju tarife od 100 procenata koje ne samo da komplikuju situaciju i ne doprinose rješavanju problema i želja naroda Kosova, već su i u suprotnosti sa njihovim obavezama iz okvira CEFTA. To mora da bude povučeno – navode izvori iz Savjeta EU.

Očekuje sa da EU šefovi diplomatija tokom diskusije u ponjedeljak ponove i poziciju EU kada je u pitanju transformacija Kosovskih bezbjednosnih snaga.

– Mandat KBS se može promijeniti samo uz inkluzivni proces i u skladu sa Ustavom. Inkluzivni proces prema našem stavu podrazumijeva da je unutar Kosova potreban dijalog svih predstavnika, a spolja sa relevantnim međunarodnim činiocima – navode diplomatski izvori u Savjetu.

Pošto postoje neslaganja između Srbije i Kosova po ovoj temi, to bi trebalo da bude razmotreno u okviru dijaloga koji je jedini format za tako nešto, ističu ti izvori.

Iako ministri EU u ponedjeljak neće izađi sa zvaničnim zaključcima o Zapadnom Balkanu u Briselu se očekuje da šefica EU diplomatije Federika Mogerini ponovi jaku podršku Unije jasnoj evropskoj perspektivi za sve partnere regiona koji je kao naglašavaju u Savjetu ključan za bezbjednost Evrope.

Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *