Kasne naknade četiri mjeseca

Objavljeno: 7.12.2018.


U Republici Srpskoj povećan je broj hraniteljskih porodica. Trenutno ih ima 177 u kojima je smješteno 250 djece. U Kozarskoj Dubici imaju tri hraniteljske porodice i prepuštene su same sebi. Opština im više od četiri mjeseca nije isplatila naknade.
“Ukupan iznos koji se uplaćuje je oko 1.250 KM mjesečno. Taj iznos se mora naći u budžetu opštine Kozarske Dubice za tako osjetljivu kategoriju’’, kaže odbornik SDS-a u SO Kozarska Dubica Nikola Janković.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite poručuju da svaka porodica dobija naknadu za rad i izdržavanje. Ipak, nemaju tačan podatak o broju opština koje ne isplaćuju redovno naknade.

‘’Uglavnom se to vrši u planiranom obimu i planiranim obavezama. Upoznati smo sa problemom u Kozarskoj Dubici i inicirali smo da se to u budućem periodu vrši redovnije”, kaže v.d.pomoćnik ministra zdravlja za socijalnu, dječiju i porodičnu zašti Pavle Paunić.

Načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić danas nije odgovarao na telefonske pozive. Ranije je tražio pomoć od Ministarstva finansija, a u Centru za socjalni rad kažu da su nemoćni. U Domu “Rada Vranješević’’ trenutno je 78 štićenika. Djeca za smještaj od Centra za socijani rad dobijaju 680, a od ministarstva 530 maraka. Ipak, i tu imam kašnjenja.

Mira Komljen ima svoje troje djece, ali hranitelj je i dvojice dječaka sa Daunovim sindromom. Mališani su već treću godinu kod nje i postali su članovi porodice.

‘’Kada mi se pružila prilika da postanem hranitelj prvo sam bila srećna i zadovoljna, ali i uplašena, do susreta sa njima nikada nisam bila u prilici da vidim djecu sa Down sindromom. Istraživala sam na internetu i sve što sam našla bilo je obeshrabrujuće, ali kada sam ih prvi put vidjela, sve što sam pročitala palo je u vodu. Oni su raspoloženi, veseli, skromni i hiperaktivni” – kaže hranitelj Mira Komljen.

Djeca u hraniteljskim porodicama mogu biti do njihove 18 godine, ali i nakon toga ukoliko upišu fakultet i nastave dalje školovanje.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *