Zakon o radu ne štiti radnike

Objavljeno: 6.12.2018.


Zakon o radu je neprimjenjiv i ne štiti radnike, zbog čega su neohodna nova zakonska rješenja, poručeno je sa sastanka predstavnika Saveza sindikata i Republičkog inspektorata.
Moramo sačuvati radnike, obezbjediti povećanje plata, pravdu i pravičnost, vremena je sve manje, upozoravaju u Savezu sindikata.

Nisu potpisani kolektivni ugovori pa se zakon o radu ne može primijeniti u potpunosti. Inspektori u kontrolama ne mogu utvrditi kako je radnik plaćen i da li poslodavac ispunjava sve obaveze, navode u Sindikatu.

Da su radnička prava umanjena saglasni su i u Republičkom insektoratu. Radnici se, kažu, uglavnom javljaju kada dobiju otkaz. Kontrole pokazuju da više od polovine radnika trpi nepravdu.

Iz Sindikata i Inspektorata najavljuju kampanju, mjesec dana kontrola, s ciljem da se zakonska rješenja mijenjaju kako bi se omogućilo da radnici žive od svog rada.

Sastanku je prisustvovala i vršilac dužnosti direktora Inspektorata, Danijela Batar, koja je vješto izbjegla konferenciju za novinare i pitanja o namještanju konkursa za izbor direktora ove institucije, o čemu je BN televizija već izvještavala.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *