Uhapšena potpredsjednica Huaweija, kćerka vlasnika kompanije

Objavljeno: 6.12.2018.


KANADA je uhapsila Huaweijevu globalnu finansijsku dužnosnicu u Vancouveru, gdje je suočena s izručenjem Sjedinjenim Državama zbog sumnje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana, objavili su u srijedu mediji.
Meng Wanzhou, jedna od potpredsjednica kineske tehnološke kompanije i kći osnivača kompanije Rena Zhengfeia, uhapšena je 1. decembra, a sudsko ročište zakazano je u petak, izjavio je glasnogovornik kanadskog ministarstva pravosuđa za novine Globe i Mail.

Predstavnici kompanije Huawei, jednog od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme, nisu komentarisali slučaj, kao ni kanadski i američki dužnosnici, objavio je Reuters.

Glasnogovornik Huaweija potvrdio je da je Meng uhapšena u Kanadi na zahtjev američkih vlasti i to dok je na aerodromu čekala let. Nije otkrio tačno pod kojim optužbama je privedena.

“Kompanija je dobila jako malo informacija o optužbama i nismo upoznati s nikakvim kriminalnim radnjama gospođe Meng”, kazao je glasnogovornik. “Uvjereni smo da će kanadske i američke vlasti postići sporazum i donijeti pravednu odluku”, dodao je.

Američko ministarstvo pravosuđe odbilo je komentarisati slučaj.

Američke vlasti pratile su Huawei barem od 2016. godine zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama, izjavili su ranije Reutersovi izvori.

Američka vlada lobira za prestanak korištenja Huawei uređaja

Dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država počeli su prije nekoliko sedmica lobirati kod svojih saveznika da izbjegavaju korištenje opreme koju proizvodi kineska tvrtka Huawei, objavio je Wall Street Journal.

Trgovinski rat između Kine i SAD-a i dalje bjesni, a nedavno su američki dužnosnici ponovno iznijeli optužbe za vojnu i industrijsku špijunažu, u koju su navodno uključene kineske kompanije.

WSJ je prenio izjave neimenovanih dužnosnika koji znaju za namjeru američke administracije da izlobira prekid korištenja uređaja Huawei kod svojih stranih partnera. Američki dužnosnici navodno se sastaju sa svojim stranim kolegama i direktorima telekomunikacijskih kompanija u njihovim zemljama, upozoravajući ih na rizike i upitnu kibernetičku sigurnost zbog korištenja Huawei uređaja.

SAD ove godine posebno napada Huawei. Glavešine sigurnosnih agencija kao što su FBI, CIA i NSA, izrazili su zabrinutost da je Huawei, ali i druge kineske kompanije, u podređenom položaju zbog mogućih dugova koje ima prema kineskoj vladi ili vladajućoj Komunističkoj partiji, što podiže rizik od špijunaže.

U maju ove godine ministarstvo obrane (Pentagon) već je zabranilo korištenje Huawei i ZTE telefona, a sada ih pokušava zabraniti i u partnerskim zemljama.

Prema pisanju WSJ-a, Washington razmišlja o povećanju finansijske pomoći za razvoj telekomunikacija onim zemljama koje odluče izbjegavati kinesku opremu. Vlada SAD-a posebno je zabrinuta zbog korištenja kineske telekomunikacijske opreme u državama u kojima ima vojne baze, kao što su Njemačka, Italija i Japan.

Index

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *