Počela sjednica Predstavničkog doma BiH, predloženi kandidati za rukovodstvo

Objavljeno: 6.12.2018.


Nakon šro su poslanicima novog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uručena uvjerenja o dodjeli mandata, počela je konstitutivna sjednica na kojoj će poslanici dati svečane izjave.
Sjednicom presjedava Nada Mladina iz SDP-a kao najstarija poslanica.

Predsjedavajući će se birati iz hrvatskog naroda, a prvi zamjenik iz bošnjačkog obzirom da je sada predsjedavajući Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, tako da će drugi zamjenik biti iz reda srpskog naroda.

Nikola Lovrinović u ime Kluba HDZ-a BiH je za člana kolegija predložio Borjanu Krišto.

Snežana Novaković Bursać u ime SNSD-a je za drugog zamjenika predložila Nebojšu Radmanovića.

Adil Osmanovic iz Kluba SDA je za prvog zamjenika predložio Denisa Zvizdića.

Sasa Magazinović ispred Bh. bloka predložio je Nermina Nikšića za prvog zamjenika.

Prethodno su poslanici dali i potpisali svečanu izjavu.

Prema Poslovniku o radu Predstavničkog doma, poslanici preuzimaju dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave koja glasi:

“Obavezujem se da ću savjesno obavljati povjerene mi dužnosti, poštivati Ustav BiH i u potpunosti sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, štititi i zauzimati se za ljudska prava i osnovne slobode, te štititi interese i ravnopravnost svih naroda i građana”.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je da bude izabrano rukovodstvo Predstavničkog doma i članovi komisije za pripremu izbora Savjeta ministara.

Predstavnički dom broji 42 člana, od kojih su dvije trećine, odnosno 28 sa teritorije Federacije BiH (FBiH) a trećina, odnosno 14 iz Republike Srpske.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u naredne četiri godine činiće poslanici 14 stranaka, što je za jednu stranku više nego u prethodom sazivu.

Iz Republike Srpske najviše izabranih poslanika ima SNSD – šest, slijede SDS lista sa tri i PDP sa dva poslanika, dok će po jednog imati DNS, SP i SDA.

Kada je riječ o FBiH, SDA ima osam poslanika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko i SDP BiH, DF će imati tri poslanika, SBB i Našu stranku će predstavljati po dva poslanika, dok će po jednog poslanika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA.

Nezavisne

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *