HILANDARSKA TARHANA – jeftino jelo koje se po ukusu se poredi sa KAVIJAROM!

Objavljeno: 6.12.2018.


Često se pravi na Hilandaru, a odličan je izbor za vrijeme posta.




Po nazivu ovog jela, a kojim se služe hilandarski kuvari, moglo bi se pomisliti da je ovde reč o jelu od testa, međutim, za ovo izvanredno jelo, kao i sva jela u Hilandaru, jednostavno za pripremu, potrebna je riblja ikra, morska, a može i rečna.

U Hilandaru se često pravi, može da stoji oko dva dana, ali, toliko je dobro i ukusno, da se veoma brzo pojede. Riblja ikra se stavlja u drvenu stupu i dobro se izlupa. Ikri se dodaje očišćen bijeli luk i nastavi sa lupanjem, dok masa ne postane kompaktna i dobro izmiješana.

Sve se, potom, dobro posoli, sipa se maslinovo ulje i sve dobro promiješa.

Posebno se skuva dosta krompira u ljusci. Krompir se oljušti i izgnjiječi poput pirea. Sve se promiješa i sipa u sud za služenje da se prohladi.

Ovo jelo, tarhanu, ako bi trebalo porediti sa nečim, možda bi mu, po ukusu, najviše odgovarao kavijar. Razlika je, ipak, velika – ovo je, ipak, hilandarsko jelo.

Služi se obično subotom i nedjeljom, a u vrijeme postova – bez ulja.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *