BiH je potrebna borba protiv korupcije

Objavljeno: 6.12.2018.


Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta izražava žaljenje za nedostatkom napretka u slobodi izražavanja i nezavisnosti medija, te smatra da su neophodni dodatni napori kako bi se poboljšala borba protiv sveopšte korupcije.
Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta danas je glasao o nacrtu Izvještaja o Bosni i Hercegovini. Pozvao je vlasti u Bosni i Hercegovini da nastave provoditi ustavne, političke i izborne reforme, kako bi zemlja napredovala u procesu evropskih integracija, objavljeno je nakon sjednice Komiteta održane u četvrtak.

U izvještaju koji ocjenjuje napredak BiH na putu ka mogućem članstvu u Europskoj uniji, članovi Parlamenta su ukazali na to da je od polovine 2017. zabilježen pad u usvajanju reformi koji se odnose na EU put BiH, uprkos predanosti ove zemlje da radi na Reformskoj agendi.

Evroparlamentarci su takođe izrazili zabrinutost činjenicom da su nedavno održani opšti izbori u BiH i predizborna kampanja bili obilježeni etnonacionalnom retorikom te da su se previše fokusirali na podjele iz prošlosti.

“Želimo poslati jasan signal da BiH mora ubrzati reforme kako bi dobila šansu za kandidatski status u skorijoj budućnosti. Provođenje rezultata izbora održanih 7. oktobra i formiranje vlasti bez nepotrebnih odlaganja i blokada su od ključne važnosti. Nakon što se vlasti formiraju, zemlja mora otpočeti ozbiljne razgovore koji se tiču političkih reformi, kako bi se BiH približilla EU standardima u demokratskom predstavljanju”, rekao je Izvjestilac Evropskog Parlamenta za BiH Kristian Dan Preda.

Izvještaj koji je usvojio Komitet, a o kojem će se Parlament tek izjasniti naredne godine, između ostalog naglašava potrebu da bh. parlamentarci što prije donesu Poslovnik za EU-BiH.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, pozivaju domaće vlasti da donesu strategiju o ljudskim pravima, te naglašavaju potrebu za daljim koracima prema zaštiti prava manjina u BiH.

Komitet izražava žaljenje za nedostatkom napretka u slobodi izražavanja i nezavisnosti medija, te smatra da su neophodni dodatni napori kako bi se poboljšala borba protiv sveopšte korupcije.

Evroparlamentarci su pozdravili smanjenje u zaostajanju u procesuiranju ratnih zločina i pohvalili napore bh. vlasti da zaustave odlazak svojih građana na strana ratišta.

Takođe, ocijenjeno je da bh. aplikacija za članstvo u EU koju su domaće vlasti predale 15. januara 2016. godine, predstavlja stratešku odluku i predanost da se napreduje ka Evropskoj uniji.

(N1)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *