Šta piše u Ajnštajnovom pismu o Bogu upravo prodatom za 2,9 miliona dolara

Objavljeno: 5.12.2018.


Pismo Alberta Ajnštajna iz 1954. u kojem sumira svoje mišljenje o Bogu prodato je na aukciji u Njujorku za gotovo 2,9 miliona dolara, nadmašivši očekivanja aukcijske kuće.
“Ovo veoma iskreno, privatno pismo napisano je godinu dana prije smrti Ajnštajna i danas predstavlja najbolje artikulisan stav o njegovim vjerskim i filozofskim pogledima”, saopšteno je iz aukcijske kuće “Kristi”, koja je računala da će “Pismo o Bogu” biti prodato za 1,5 milion dolara. Ipak, ispostavilo se kao mnogo vrijednije.

Ajnštajn je ovo pismo napisao njemačko-jevrejskom filozofu Eriku Gutkindu, kao odgovor na Gutkindovu knjigu iz 1952. u kojoj je pisao o jevrejstvu, Izraelu i modernom dobu. U njemu govori o svom jevrejskom identitetu i daje potpuno iskreno i ogoljeno mišljenje o vjeri.

“Riječ Bog za mene nije ništa drugo nego izraz i proizvod ljudske slabosti. Biblija je zbirka legendi, možda dostojnih poštovanja, ali ipak prilično primitivnih”, napisao je Ajnštajn i dodao da nikakvo tumačenje, ma koliko bilo suptilno, ne može da promijeni njegov stav.

Napisao je i da voli i poštuje svoj narod, ali ne vjeruje da je “izabran”.

“Jevrejska vjera, kao i sve druge vjere, oličenje je dječijih praznovjerja. Ne vidim ništa ‘izabrano’ u njima”, napisao je nobelovac, koji je tad bio na Univerzitetu Prinston u Nju Džersiju.

Pismo na jednoj i po strani, smatra se jednim od ključnih tekstova u debati o odnosu nauke i religije i predstavlja najjasnije iskazano gledište naučnika o univerzalnoj potrazi za smislom života.

Izvor: Noizz.rs

 

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *