Neda Ukraden: Ono što mi je GADAFI REKAO prati me cijeli život!

Objavljeno: 5.12.2018.


Prva PRAVA biografija s potpisom Nede Ukraden.
U tačno pola vijeka dugu karijeru, čuvena pjevačica utkala je i sve svoje ljubavi i patnje koje je privatno proživljavala, a među kojima su jedan brak, ćerka i troje unučadi ali i bolni ožiljci koji su ostali nakon što je u ratu izbubila svu imovinu

foto: Andreja Damnjanović, Zoran Kuzmanović Munja
FOTO: ANDREJA DAMNJANOVIĆ, ZORAN KUZMANOVIĆ MUNJA

Razvojni put jedne od najpopularnijih pjevačica nekadašnje Jugoslavije, Nede Ukraden, kao da ima primjese scenarija za neki holivudski film.

Dok govori o svom odrastanju, čestim selidbama, školovanju, muzičkim počecima, potom o gubicima i nedaćama koje joj je donijeo rat, pa sve do ponovnog uzdizanja iz pepela, sagovornik kao da proživljava sve te bogate i na momente dramatične dane. Veoma je posvećena svom privatnom životu, koji je veoma često bio primoran da prati njenu pola vijeka dugu karijeru.

Neda je rođena 16. avgusta 1950. godine u Imotskom i odmalena je morala često da se seli, zbog čega je imala problem da nađe drugare. Ali zbog svoje otvorenosti i posebnosti, u svakom gradu uspjevala je da stekne prijatelje i da ima koliko-toliko srećno djetinjstvo. Ta njena snalažljivost, ispostaviće se, u godinama koje su dolazile pomogla joj je da bude istrajna, uporna i da se uvijek dočeka na noge ma gdje da se nađe i suoči sa bilo kojim problemom…

Pjevala je drugu Titu, proglašavana je nacionalnom ikonom 80-ih godina, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić prozvao ju je svojom omiljenom pjevačicom , a nekadašnji svjetski državnik, libijski pukovnik Moamar Gadafi ugostio ju je prije nekoliko godina u svom pustinjskom šatoru kao veliku balkansku zvijezdu te joj čak na rastanku, na opšte iznenađenje, poklonio komplet neprocjenjivog zlatnog nakita. Neda Ukraden (61) sve je to uspijevala, tvrdi, zahvaljujući svojim pjesmama.

– Što god se tada događalo u Libiji, ne mogu komentarisati, ali kad sam ja upoznala pukovnika Gadafija, očarao me svojim neposrednim pristupom i šarmom samouvjerena muškarca. Uopšte nije bio narcisoidan, iskreno se smijao, a taj naš susret doživjela sam kao vrlo ugodan i neslužben – opisuje Neda svoje dojmove o velikom arapskom vođi.

Libiju je posjetila kao članica gospodarsko-umjetničke delegacije Srbije i Crne Gore, a nakon protokolarnog upoznavanja u njegovom rezidencijalnom šatoru, otpjevala mu je “na suho” svoj veliki hit “Zora je” i to na traženje samog Gadafija, budući da je jedan od njegovih ministara baš zna tu pjesmu, dok je studirao u Zagrebu osamdesetih godina, zaprosio svoju tadašnju djevojku Jadranku. Sve je to Gadafi znao i prije negoli je Nedi dopušteno da mu se približi pa ju je on, kako ističe, tim informacijama vrlo zbunio.

 Šok na rastanku

– Iako u tom trenutku nisam znala šta mu tačno odgovoriti, vrlo sam se brzo snašla i rekla kako nije problem da mu i sama otpjevam tu pjesmu, što baš i nije bilo po protokolu, ali kad sam zapjevala, iskreno se nasmiješio, počeo mi pljeskati, a nakon njega počeli su pljeskati i svi njegovi ljudi. Nisam mogla vjerovati koliko je bio upoznat sa situacijom u zemljama bivše Jugoslavije. Rekao mi je da jako cijeni naše ljude, kako je još uvijek očaran Titom te da je želio sarađivati s našim firmama. Bilo mu je žao što na primanju nije bila i njegova druga supruga, Mostarka Sofija Farkaš, koja me se takođe sjećala jer je živjela u Hercegovini do udaje i odlaska u Libiju – sjeća se Neda.

Na rastanku se potpuno šokirala kad je kao poklon iz ruku pukovnika dobila raskošnu kutiju s ručno izrađenim zlatnim nakitom, ogrlicom i naušnicama, a ona je njemu poklonila svoj DVD sa spotovima i CD.

Svojim energičnim stavovima i zaraznim optimizmom privlači pozornost gdje god se pojavi, a većina njenih pjesama postali su ultra hitovi, kojim je zasjela na prva mjesta svih nacionalnih top-ljestvica, od Makedonije do Slovenije, a osvojila je opet i mlađu publiku koja dupkom puni dvorane njezinih koncerata.

 

Jutarnji/Glossy

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *