Honda odustaje od dizelskih motora u Evropi

Objavljeno: 30.11.2018.


Od 2021. godine, nakon što postojeću generaciju Civica zamijeni novi model, Honda više neće imati ni jedan dizelski model u evropskoj ponudi, rekao je Dejv Hodžets, direktor japanskog proizvođača za tržište Velike Britanije.
Hodžets tvrdi da svaki sljedeći model iz Honde neće imati dizelsku opciju i da je namjera kompanije da do 2025. isporučuje dvije trećine elektrifikovanih vozila.

Novi CR-V će biti prvi model bez dizelaša u ponudi, a u Hondi vjeruju da će benzinsko-električna hibridna verzija, koja u prodaju kreće od marta sljedeće godine, činiti polovinu očekivane prodaje od 60.000 primjeraka u 2019.

Hondini dizelaši su trenutno dostupni u Civicu i HR-V-u. Civic bi u sljedećoj generaciji, umjesto dizelskog pogona trebalo da nudi hibridnu i plug-in hibridnu verziju, a dostupnost će zavisiti od individualnih tržišta i propisa.

Honda neće u cjelosti prestati da proizvodi dizelske motore. 1.6 litarska jedinica iz pogona u Swindonu će se još neko vrijeme ugrađivati u modele namijenjene Indiji, Tajlandu i Filipinima.

Izvor: Nezavisne/Tportal.hr

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *