Tramp: IQ mi ne dozvoljava da vjerujem u klimatske promjene

Objavljeno: 28.11.2018.


Naučnici su oštro reagovali na tvrdnju predsednika SAD Donalda Trampa da on ne spada među “vernicima” u ozbiljnost globalnih promena.
Njegova administracija objavila je prošle nedelje objedinjen izveštaj 13 federalnih agencija koje su predstavile ozbiljnost uticaja klimatskih promena na život Amerikanaca.

Tramp je u intervjuu za “Vašington post” objasnio zašto je skeptičan po pitanju klimatskih promena.

“Jedan od problema ljudi kao što sam ja, jeste naša natprosečna inteligencija, ali to ne znači da mi verujemo u klimatske promene”, rekao je za Vašington post.

“Nezavisno od toga da li je štetu napravio čovek ili ne i da li su ti štetni efekti istiniti ili ne, ja to jednostavno ne vidim”, dodao je on.

Tramp je izjavio kako su vazduh i voda u Americi “trenutno čistiji nego ikad” i kritikovao je zemlje poput Kine, Rusije, Južne Amerike i rekao je kako je kod njih “vazduh neverovatno prljav”.

Izveštaj Bele kuće upozorio je da rastuće temperature već štete Americi, a ograničavanje gasova koje stvaraju efekte staklene bašte značajno bi doprinelo američkoj ekonomiji.

Profesor atmosferskih nauka Univerziteta u Teksasu, Endrju Desler, opisao je komentare predsednika Amerike kao “idiotske”.

Izvor: B92, Newsweek

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *