Šukalo “bijeli” hljeb poklanja

Objavljeno: 28.11.2018.


Na društvenim mrežama bivši poslanik iz kluba PDP-a u NSRS obratio se javnosti napisavši kako će već prvu decembarsku naknadu kad ona bude odobrena i isplaćena donirati i javno objaviti u koje svrhe.
“Ovim činom završavam svoj politički angažman u ovom nakaradnom i trulom sistemu” napisao je on.

Adam Šukalo rekao je za BUKU da je zatražio “bijeli hljeb” tj. da koristi pravo na platu u trajanju od šest mjeseci u skladu sa članom 35. Zakona o radnim odnosima u državnim organima, ali samo da bi sredstva mogao donirati u humanitarne svrhe.

“Ja sam najavio prije desetak dana da ću te privilegije odreći u korist najugroženijih. Da bih ta sredstva donirao, moram prvo podnijeti zahtjev za naknadu” kaže Šukalo.

On podsjeća da je bio jedan od rijetkih poslanika u NSRS koji je govorio da tu privilegiju treba ukinuti te je predložio dva zakona, na republičkom i lokalnom nivou, kroz formu nacrta a onda i kroz prijedlog zakona.

On je obrazlažući tada svoj prijedlog rekao da “s obzirom na to da ovo posebno pravo ne postoji za druge građane, te ga je potrebno ukinuti”

On je kazao da je pretpostavka je da je većina izabranih osoba na funkcije došla iz radnog odnosa, gdje im je zakonski regulisano mirovanje radnog odnosa.

“Na osnovu toga, ovo posebno pravo nije ni potrebno” rekao je Šukalo 2016. godine. Ovaj Zakon krajem te godine NSRS je odbila.

Šukalo kaže za BUKU kako će prvu naknadu od tzv. bijelog hljeba dobiti oko 25.1. jer je to decembarska plata.

“Tada ću donirati udruženjima i pojedincima kako sam obećao” rekao je za BUKU Šukalo.

Podsjetimo da su on i Draško Stanivuković prošle sedmice održali vanrednu konferenciju za medije, i tom prilikom se Šukalo obavezao da će novac namijenjen za njega po isteku mandata u trajanju od 6 mjeseci – famozni bijeli hljeb donirati u poseban humanitarni fond.

“Ja ovaj bijeli hljeb neću uzeti sebi već ćemo bijeli hljeb vratiti narodu, koji je omogućio političarima da ovu neopravdanu privilegiju koriste po isteku mandata. Draško je najavio da će se odreći poslaničke naknade a skroz dok imamo prava, ja na bijeli hljeb a on na naknadu, i to nećemo raditi na način da to opet damo političarima pa da oni to iskoriste na nove privilegije, veće ćemo mi taj bijelji hljeb dati narodu u vidu kompletnih naknada. Ovo je prvi primjer da je jedan političar u BiH to uradio.” rekao je Šukalo tom prilikom.

Na društvenim mrežama bivši poslanik PDP-a u NSRS obratio se javnosti napisavši kako već prvu decembarsku naknadu kad ona bude odobrena i isplaćena donirati i javno objaviti u koje svrhe.

“Ovim činom završavam svoj politički angažman u ovom nakaradnom i trulom sistemu” napisao je on.

(Buka)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *