Sud BiH odredio pritvor Munibu Ahmetspahiću

Objavljeno: 28.11.2018.


Sud Bosne i Hercegovine Munibu Ahmetspahiću (28), osumnjičenom za kaznena djela terorizma i osnivanja terorističke grupe, u utorak 27. novembra, donio je rješenje o određivanju pritvora.
Pritvor po rješenju koje je donio Sud može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 22. decembra 2018. godine ili do nove odluke Suda.

Pritvor je određen iz zakonskih razloga propisanih člankom 132. stavka 1. tačka a) i c) Zakona o kaznenom postupku BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva i zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo, dovršiti pokušano kazneno djelo ili učiniti kazneneo djelo kojim prijeti, a za ta kaznena djela može se izreći kazna zatvora pet godina ili teža kazna.

Odbijen je, kao neutemeljen, prijedlog Tužilaštva BiH da se prema osumnjičeniku Munibu Ahmetspahiću odredi pritvor i zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga iz tačke d) stavka 1. članka 132. ZKP BiH, odnosno zbog ugrožavanja bezbjednosti građana i imovine.

Munib Ahmetspahić osumnjičen je da je počinio kazneno djelo organizovanje terorističke grupe iz člana 202 d. stavka 2. u vezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u vezi s kaznenim djelom terorizam iz člana 201. istog zakona.

Ahmetspahić je poznat pod nadimcima ”Ebu Davud“, ”Osman“ i ”Mugira“. Osumnjičen je da je od 2013. godine, u dva navrata, duži vremenski period proveo na području Sirije, gdje se borio na terorističke organizacije ISIS te se borio u jedinicama radikalnih vjerskih skupina “Džebhatu Nusra” i “ISIS”.

Tokom istrage, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni komunicirao i koordinirao aktivnosti sa drugim državljanima BiH, koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizovao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH na to područje.

Takođe, osumnjičeni Ahmetspahić je osoba koja se dovodi u vezu sa Mevlidom Jašarevićem, osuđenim za napad na ambasadu SAD u oktobru 2011. godine, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Anadolija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *