Ni Putin, ni Tramp, glavni lik na samitu G20 je neko drugi

Objavljeno: 28.11.2018.


Najpoznatiji svetski samit G20 uvek je bio poznat po onome šta se dešavalo van otmenih sala i visokih zvanica, odnosno po protestima i sukobima s policijom.
Međutim, ove godine najzanimljivija stvar u vezi tog skupa biće baš unutar “hodnika moći”, ocenjuje AP.

Naime, kako navodi ta agencija u analizi predstojećeg svetskog događaja broj jedan, sve oči u Buenos Airesu biće uprte u jednu osobu – to je saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Princ je već na putu ka samitu, koji se održava krajem ove sedmice, “svratio” u par zemalja, a tamo su ga dočekali povici i transparenti ”Ubice ovde nisu dobrodošle”.

Ralog je naravno brutalno ubistvo novinara ”Vašington posta” saudijskog porekla Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu i optužbe na račun princa da on stoji iza svega.

Na samitu G20 sigurno će biti dosta političara koji neće želeti ni da se približe osobi za koju je i CIA rekla da veruje da stoji iza ubistva koji je šokiralo ceo svet, a pogotovo da se s njim slikaju i tako navuku na sebe bes javnosti.

Ali, to neće biti problem za američkog predsednika Donalda Trampa, koji je svojim izjava faktički dao “slobodan prolaz” saudijskom princu, a sve u ime “Prvo Amerika”, odnosno braneći svoj stav količinom investicija koje Saudijska Arabija ima u SAD.

Čak se može desiti da Tramp jedini “prigrli” de fakto lidera Saudijske Arabije, dok drugi budu bežali, uz tretman “parohijana”.

Kako bi se “začinila” cela situacija na samit G20 dolazi i turski predsednik koji zahteva da se izvrši međunarodni pritisak na zvanični Rijad da prizna ko je naredio da se Kašogi ubije.

Salman je zbog toga tražio način da se sretne baš sa Erdoganom, na marginama samita, bar tako tvrdi Ankara.

Sastaće se i s ruskim liderom Vladimirom Putinom, koji jedini nije javno osudio ubistvo Kašogija.

S druge strane, Salmanu je očajnički potrebno da bude na samitu G20 – do slučaja Kašogi njegova zemlja važila je za prosperitetnu, on je viđen za naslednika svog oca, isplanirani su projekti vredni milijarde i milijarde dolara.

Ali onda “se desio” Kašogi i ekonomski forum koji je princ organizovao, poznat i kao Davos u pustinji umalo je propao, jer su brojni učesnici otkazali prisustvo, užasnuti onim što se dogodilo.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *