VIP „migrant“ iz Skoplja

Objavljeno: 27.11.2018.


Piše: Vlastimir Vujić
Afera Gruevski

Kako se bivši makedonski premijer obreo u Mađarskoj i tamo zatražio azil, i kakve veze s tim ima Džordž Soroš?

Osuđeni poslanik Sobranja Makedonije, bivši premijer i prethodni lider (a danas počasni predsednik) opozicione VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji se 8. novembra nije javio na izdržavanje dvogodišnje kazne zatvora, nalazi se u Budimpešti, gde čeka – politički azil.

POTERA ZA GRUEVSKIM Nakon bezuspešnog pokušaja da mu se u toku 78 sati od prekoračenja roka za javljanje u zatvor (ponovo) uruči poziv na izdržavanje kazne, makedonske policijske ekipe započele su poteru za (skrivenim) ekspremijerom (osuđenim zbog kupovine blindiranog „mercedesa“ za potrebe njegove vlade koji je koštao 570 hiljada evra). Policija ga je prvo tražila u njegovom stanu u skopskom naselju Crniče, zatim oko zdanja stranke u centru makedonske prestonice, potom u svim sedištima odbora partije širom Makedonije… Po nalogu Krivičnog suda u Skoplju 12. novembra raspisana je nacionalna poternica za Nikolom Gruevskim, a dan kasnije – međunarodna.
I upravo tog dana, 13. novembra, Gruevski je na svom fejsbuk profilu objavio: „Ja sam u Budimpešti, i zbog desetina pretnji po sopstveni život, zatražio sam politički azil od vlasti u Mađarskoj.“

ŠETNjA S LIČNOM KARTOM Ko je omogućio Nikoli Gruevskom da se, gotovo kao u nekom špijunskom filmu, „prošeta“ kroz tri balkanske zemlje (Albanija, Crna Gora, Srbija) i stigne do članice Evropske unije, Mađarske? I to bez pasoša, budući da su mu još 3. juna prošle godine oduzeta oba pasoša (diplomatski i lični).
Balkansku „šetnju“ omogućila mu je, prema nekim tvrdnjama, makedonska lična karta. Skoplje ima potpisan ugovor sa zemljama Zapadnog Balkana koji građanima omogućava da granicu prelaze samo s tim dokumentom.
Ruta Gruevskog imala je dve krucijalne nepoznanice. Prva je – kako je Gruevski iz Makedonije ušao u Albaniju? A druga – kada (i čime) je bivši makedonski premijer napustio državnu teritoriju Srbije i ušao u Mađarsku?
Odgovor (dala ga je albanska policija) na prvu „nepoznanicu“ je da je Nikola Gruevski makedonsko-albansku granicu (najverovatnije) prešao ilegalno i to – peške (11. novembra). I to tamo „gde svako može da je pređe“ – duž Prespanskog jezera ili oko gradića Debar. Policija je još saopštila da je isto veče u 19 časova Gruevski prešao granični prelaz Hani Hotit – Božaj prema Crnoj Gori, a u 22.16 sati istog dana izašao iz te zemlje na graničnom prelazu Dobrakovo, sa Srbijom… I tu se Nikoli Gruevskom gubi svaki trag, sve dok 36 sati kasnije makedonski bivši premijer nije poslao spomenutu fejsbuk poruku da je u Budimpešti.

ORBANOVA POMOĆ I sada – ključni argument da je vlada Viktora Orbana pomogla Gruevskom da pobegne u Mađarsku. U svakoj od tri balkanske države kroz koje je prolazio, Gruevski se nalazio u službenim vozilima mađarskih diplomata (uvek sa po dvojicom) koji su radili u ambasadama Mađarske u Tirani (gde je i podneo zahtev za dobijanjem političkog azila u toj zemlji), Podgorici, Beogradu…
Drugu „nepoznanicu“ u vezi s napuštanjem Srbije (jer u Mađarsku nije mogao da uđe s makedonskom ličnom kartom) – „rešili“ su mađarski mediji. Oni tvrde, a kažu da imaju i dokaze, da je Nikola Gruevski avionom Orbanove vlade s jednog od VIP terminala beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ tajno prebačen u Budimpeštu (pogledajte okvir „Vučićevo razjašnjenje“)…
Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana Gergelj Guljaš novinarima je 19. novembra rekao samo da „mađarske državne vlasti nemaju ništa s tim kako je Gruevski napustio teritoriju svoje zemlje. Činjenica je, međutim, da je on žrtva progona i pretnji od strane levičarske vlade Zaeva, koja sasvim izvesno uživa podršku Džordža Soroša. Nadležne službe, to najodgovornije tvrdim, sprovešće proceduru za azil u skladu s mađarskim i međunarodnim pravom. Uz to, kao vrlo ozbiljna država, Mađarska je u međunarodnim odnosima partner (i) sadašnje vlade u Skoplju, i ne namerava da se meša u unutrašnja pitanja Makedonije“.

VUČIĆEVO RAZJAŠNjENjE
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak uveče je pružio detaljno razjašnjenje načina na koji je Nikola Gruevski iz Makedonije okolnim putem stigao u Mađarsku.
„Dana 11. 11. tokom noći, negde između jedan i dva, nemamo zvanične podatke, lice Nikola Gruevski ulazi na teritoriju Albanije, legitimisavši se i u pratnji dva lica mađarske nacionalnosti. Potom ulazi u Crnu Goru na prelazu Božaj, ponovo sa regularnim dokumentima i sa pasavanom (carinska propusnica) izdatim u mađarskoj ambasadi u Tirani. Nakon toga, 11. 11. ulazi u Srbiju sa regularnom ličnom kartom i u pratnji ta ista dva lica, a zatim 12. 11. u 5.11 sati imenovano lice napustilo je Srbiju na prelazu Horgoš sa pasavanom br. 100.501 izdatim u Tirani, sa ličnom kartom i u pratnji lica sa diplomatskim dokumentima i diplomatskim vozilom“, naveo je Vučić i istakao da u tom momentu nikakva poternica za Gruevskim nije postojala: „Tek 13. 11. u 19.35 sati od Interpola Skoplje dostavlja nam se poternica. Dakle, da smo ga zaustavili, to bi bila otmica Gruevskog sa naše strane… Koga vi zavitlavate, tražite da Srbija hapsi ljude bez poternice, da li mislite da smo mi divlje pleme, da li to od Srbije očekujete umesto da se pitate koga ste pustili i zašto ste toliko čekali?!“

Piše: Vlastimir Vujić za pecat.co.rs

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *