Rusima nove sankcije EU? “Jasno je da su agresori”

Objavljeno: 27.11.2018.


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov odbacio je ideju o stranom posredovanju u ruskom sukobu sa Ukrajinom u vezi s brodovimaa zaplenjenim u blizini Krima.
Lavrov je u Parizu rekao da ne vidi potrebu za bilo kakvim posrednicima, preneo je AP.

On je to izjavio nakon što je nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas predložio da Nemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina mogu zajedno da rade na rešavanju tenzija.

Lavrov je rekao da, kako bi se obezbedilo da se takvi incidenti više ne ponove, ukrajinski zapadni pomagači treba da posalju snažan signal Kijevu da zaustavi bilo kakve provokacije.

Ruski ministar inostranih poslova govorio je nakon susreta sa francuskim ministrom inostranih poslova Žan-Ivom Le Drijanom, koji je izgleda ublažio svoju kritiku ruske zaplene brodova.

Napetost između dve zemlje, čiji su odnosi godinama loši, podignuta je u nedelju kada je Rusija sprečila tri broda ukrajinske mornarice da uđu u Azovsko more kroz Kerčki prolaz, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode.

Predsednik Poljske Andžej Duda rekao je danas da će njegova zemlja da podrži međunarodnu incijativu da se uvedu dodatne sankcije Rusiji, zbog zaplene tri ukrajinska broda u nedelju u Kerčkom moreuzu.

“Ako budu takve međunarodne inicijative, kao što su dodatne sankcije (Rusiji), Poljska će ih podržati, kao što smo spremni da preduzmemo svaku akciju da se konflikt okonča”, rekao je Duda, koji je doputovao u zvaničnu posetu Bugarskoj, prenela je agencija AP.

Duda je rekao je da on “nema sumnji da je Rusija agresor u Ukrajini” i da je “prekršila međunarodno pravo i rusko-ukrajinske sporazume o plovidbi u Azovskom moru”, prenela je agencija AP.

“To je nešto što se ne može prihvatiti i Poljska se uopšte ne slaže sa takvim akcijama”, istakao je poljski predsednik.

Duda je pozvao na popuštanje napetosti i oslobađanje ukrajinskih mornara.

Ruske snage zaustavile su i zaplenile tri ukrajinska vojna broda u nedelju, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode, dok Kijev tvrdi da njihovi brodovi ništa loše nisu uradili i optužuju Rusiju za vojnu agresiju.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *