KUPOPRODAJNA PREVARA: Prodali Vladi RS devastirani hotel, pa zaradili milione

Objavljeno: 27.11.2018.


Vlasnici firme “Nis promet” iz Banjaluke, sa kojom se u vezu dovodi i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, sumnjivom preprodajom hotela u Ljubinju strpali su u džep 2,8 miliona maraka i to na račun Vlade RS, kao i građana Republike Srpske.
Naime, preko ove firme pojedinci su uspjeli da izvuku od Vlade RS tri miliona maraka za devastirani hotel u Ljubinju koji su kupili prije 10 godina za samo 218.000 KM. Što znači da je ovaj posao ljudima koji stoje iza „Nis prometa“ donio zaradu od nevjerovatnih 2,8 miliona.

A sve je počelo 2008. godine kada je pomenuta firma, čiji je zvanični vlasnik Simo Stjepanović, a nezvanični Nedeljko Čubrilović, koji je jedno vrijeme bio i direktor ove firme, kupila hotel u Ljubinju od preduzeća u stečaju „AD Ugostiteljstvo“. Oni su ovaj hotel, koji od 2000. godine praktično nije ni u kakvoj funkciji, zajedno sa kompletnim inventarom, kupili za samo 218.000 KM! Odmah nakon kupovine, u “kozmetičko” renoviranje (krečenje, izmjenu dijela bravarije, rasvjete i sl.) uloženo je tek nekoliko desetina hiljada maraka, i od tada do danas, hotel je zatvoren, a angažovano je i privatno lice da ga “čuva” i povremeno “provjetrava”.

Deset godina kasnije, Vlada donosi odluku da se provede projekat pod nazivom „Obezbjeđenje institucionalnih kapaciteta za potrebe Doma penzionera u Ljubinju“, a kao nosilac projekta je postavljeno Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite. I pogađate, ministarstvo „sasvim slučajno“ za najbolji i najpovoljniji objekat koji bi mogao poslužiti za starači dom uzima hotel u vlasništvu firme „Nis promet“ i plaća ga nevjerovatnih tri miliona maraka.

Obavještenje o izdvajanju sredstava za kupovinu objekta za starački dom u Ljubinju
Obavještenje o izdvajanju sredstava za kupovinu objekta za starački dom u Ljubinju

Poređenja radi, za tri miliona maraka, koliko je plaćen hotel star skoro 50 godina i to u Ljubinju, možete kupiti novu zgradu u Banjaluci, što samo pokazuje koliko su dobro prodavci naplatili hotel Vladi RS. Inače, ovakav poslovni potez koji donosi milionsku zaradu bez po muke ne bi mogli predvidjeti i napraviti ni najveći stručnjaci na polju nekretnina, zbog čega nam ostaje samo da sumnjamo da je prodaja hotela u Ljubinju za pomenutu cifru došla kao posljedica Čubrilovićevih veza i kontakata u vlasti.

Više informacija o izdvajanju nevjerovatnih tri miliona maraka za jedan nefunkcionalan objekat u Ljubinju pokušali smo dobiti i u resornom ministarstvu, ali odgovore na naša pitanja nisu nam poslali ni nakon mjesec dana. Inače, u dva navrata smo dobili uvjeravanja da će nam odgovori biti dostavljeni i lično od ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milenka Savanovića, koji nam je kazao da je kupovina hotela završena stvar, ali do danas nam se niko nije javio. Čak su nam tražili da šaljemo nove upite, sa novim pozivanjima na Zakon o pristupu informacijama, jer je portparol ministarstva dobio posebne instrukcije ovaj put, što na neki način dodatno baca sumnju na cijeli slučaj.

Kako nam je u kratkom razgovoru rekao Savanović, on je vidio naša pitanja i može samo reći „da je hotel plaćen skoro tri miliona i to za potrebe staračkog doma“.

“Mi smo odlučili da malo pomognemo nerazvijenim mjestima u Istočoj Hercegovini pa smo došli na ideju da to radimo putem otvaranja staračkih domova. Takav će biti otvoren u Ljubinju, a ove godine smo za te namjene kupili i hotel čija je cijena bila 2,9 miliona maraka. Ali najbolje da vam mi odgovorimo pismeno, tu ćete dobiti sve informacije” , rekao je tada Savanović za Moju Hercegovinu.

Ministar nije želio da komentariše da li je ovaj hotel preskup, ali da je cijena po kojoj je prodat itekako prenaduvana jasno je svima, a posebno onima koji su učestvovali u cijelom procesu i koji su od početka imali namjeru da preprodajom dobro unovče svoju investiciju.

To tvrdi i nekadašnji načelnik Ljubinja Vesko Budinčić koji je u vrijeme kad je „Nis promet“ kupovao hotel bio na čelu ove opštine. Iako je kroz papire nemoguće dokazati umješanost Čubrilovića u cijeli slučaj, Budunčić ne dvoji da i predsjednik Skupštine RS ima svoj dio u ovom poslu. On se za naš portal prisjeća trenutaka od prije 10 godina kada su mu upravo Čubrilović i Stjepanović dolazili prepuni obećanja i lijepih riječi.

Cijeli tekst o ovoj priči možete pročitati na portalu Mojahercegovina.com

Moja Hercegovina

* Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

 

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *