SB UN-a blokirao prijedlog Rusije

Objavljeno: 26.11.2018.


Savjet bezbjednosti UN-a blokirao je prijedlog Rusije da večeras razmatra incident.
Naime, protiv ubacivanja ovog pitanja u dnevni red glasalo je sedam članica, četiri su bile uzdržane, izjavio je predstavnik Kine, koji ujedno i predsjedava Savjetom bezbjednosti ovog mjeseca.

Naime, pred glasanjem u Savjetu bezbjednosti stalna predstavnica SAD Niki Hejli je rekla da Amerika, Holandija, Poljska, Švedska i Velika Britanija ne žele da razmatraju to pitanje jer “kategorički podržavaju suverenitet i teritorijalni intergritet Ukrajine u skladu sa njenim međunarodno priznatiim granicama, kao i teritorijalnim vodama”.

“Izražavamo duboku zabrinutost zbog incidenta koji se dogodio i koji predstavlja kršenje međunarodnog prava”, rekla je ona ocijenivši da su SAD i njeni saveznici spremni da razgovaraju o temi ruske provokacije ukoliko se postavka pitanja tako i uokviri.

Prethodno je zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri Savjetu bezbjednosti UN Dmitrij Poljanski izjavio da je Rusija zatražila hitnu sjednicu na kojoj će biti razmatrano pitanje “Podrška međunarodnom miru i bezbjednosti”.

(Agencije)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *