Kako do prosjeka od 1.000 maraka?

Objavljeno: 26.11.2018.


Najavu da će prosječna plata u Republici Srpskoj sredinom naredne godine iznositi 500 evra dao je Milorad Dodik, zaključivši da je to jedini odgovor na odlazak ljudi s ovih prostora. Radi se o ambiciozno postavljenim ciljevima, smatraju ekonomisti.
Ako hoćemo da sačuvamo stanovništvo, moramo brzo djelovati i to mora da bude vidljivo, rekao je Dodik. Ali put do tog cilja nije nimalo lak, ističu ekonomisti. Realan rast plata je samo onaj koji se zasniva na rastu proizvodnje i produktivnosti rada.

“Mi trenutno posljednjih godina imamo stope privrednog rasta oko tri odsto, a ako bi išli sa rastom prosječne plate na 1.000 KM, to bi bila stopa rasta od preko 13 posto”, kaže ekonomista Milenko Stanić.

U prevodu, za postizanje tog cilja potrebne su četiri godine, kaže Stanić. Dodaje da svaki pokušaj da se to pitanje riješi administrativnim putem neće dati rješenje.

“Smanjenje poreza i doprinosa će otvoriti drugi problem, problem punjenja državnog budžeta, potrebu za smanjenjem plata u administrativnom sektoru. Ako znamo da su te plate iznad prosjeka – one vuku taj prosjek, jasno je da do ostvarenja tog cilja ne možemo doći”, kaže Stanić.

“Porast plata će možda biti sa 800 na 1.000 KM kao posljedica migranstke krize, ali to nije rezultat napretka ekonomije, nego će upravo dovesti do ubrzanog propadanja ekonomije zbog toga što plate rastu brže od produktivnosti”, kaže ekonomista Aleksa Milojević.

Povećanje plata je neminovnost, pogotovo kada znamo da trenutno jednu potrošačku korpu ne mogu pokriti ni dvije prosječne plate. Toga su svjesni i poslodavci koji se već suočavaju sa posljedicom takvog stanja, a to je odlazak radne snage. Smatraju da se u narednim godinama može dostići prosječna plata od 1.000 KM i razmišljati o većim iznosima u budućnosti, ali uz određene preduslove.

“Rasterećenje ekonomije u smislu smanjenja oporezivanja rada, smanjenje sive ekonomije, odnosno nelojalne konkurencije i tehnološki razvoj kompanija”, objašnjava Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

S druge strane, ekonomista Aleksa Milojević smatra da ne postoje znaci da ova vlast pravi zaokret. Ova vlast, kaže Milojević, konstantno uništava privredu već dvadeset godina.

“Za posljednjih 10 godina propalo je skoro 1.000 preduzeća, dug je porastao za 2.5 milijarde KM, zaposlenost je porasla u javnom sektoru, a u realnom sektoru opala. Cijene su porasle za nekakvih 17 posto za 10 godina”, kaže Milojević.

Ako bi vlast htjela da pravi zaokret, da razvija privredu, ona bi morala da radi ono što rade zapadne razvijene zemlje – da gradi krupna preduzeća koja će biti nosilac razvoja, poručuje Milojević.

(BN)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *