Helijeva potvrdila biće sjednice UN; EU zove na uzdržanost

Objavljeno: 26.11.2018.


Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli objavila da je danas za 11 časova po njujorškom vremenu sazvana hitna sednica Saveta bezbednosti UN.
AP prenosi da je Hejlijeva to saopštila putem Tvitera.

Tass je preneo da je zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski prethodno izjavio da je Rusija zatražila vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN povodom situacije u Azovskom moru.

U Kijevu je održana sednica ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost nakon koje je tamošnji predsednik Petro Porošenko najavio da će parlamentu predložiti uvođenje ratnog stanja.

Evropska unija je pozvala Rusiju i Ukrajinu da “deluju sa najvećom mogućom uzdržanošću kako bi deeskalirala” situacija.

U saopštenju koje je potpisala Maja Kocijančič, portparolka Visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Federike Mogerini, takođe je navedeno da Brisel od Rusije očekuje da “ponovo uspostavi slobodu prolaza” kroz Kerčki moreuz.

Brodovi ruske obalske straže juče su zaplenili tri vojna ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima, koji su pokušali da prodju kroz Kerčki moreuz. Reč je o dva artiljerijska broda i tegljaču koji su potom odvučeni u luku Kerč na Krimu.

Ruska strana je upotrebila oružje kako bi ukrajinske brodove prisilila da se zaustave. U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, navela je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

Rojters je naveo da taj incident odražava rastuće napetosti izmedu Moskve i Kijeva oko Azovskog mora, na čije vode obe države polažu pravo.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *