Testovi koji utvrđuju koeficijent inteligencije prije rođenja

Objavljeno: 25.11.2018.


Tehnologija koja omogućava niz genetskih testova, te utvrđivanja stanja koja bi kod novorođenčeta mogla da dovedu do nižeg stepena inteligencije, izazivala je etičku buru, te pokrenula pitanja o budućnosti trudnoće i rađanja.
Naime, kompanija Genomic Prediction kreirala je način za praćenje genetskog stanja fetusa koji su nastali vantelesnom oplodnjom, a koji je detaljniji nego bilo koji pre njega, te se u kompaniji tvrdi da bi ovakvi načini testiranja u budućnosti mogli da postanu uobičajeni na klinikama širom sveta. Ipak, to ne znači da bi ovakvi testovi trebalo da se obavljaju samo zato što je to moguće, a naglašava se da bi ova tehnologija, ako bi se našla u pogrešnim rukama, mogla da izazove niz etičkih problema.

Ističe se da je odavno utvrđeno da su IQ testovi nepouzdani kada je merenje inteligencije u pitanju, budući da favorizuju bogate bele građane, pa mnogi eksperti već veruju da visok rezultat na ovim testovima ne ukazuje ni na šta drugo do da je ispitanik bio u stanju da dostigne visok rezultat. Tako ni tehnologija iza koje stoji Genomic Prediction ne predstavlja način za kreiranje vojski super-inteligentnih beba, već samo alat kojim bi se utvrđivalo da li će neko novorođenče u budućnosti imati kognitivne poteškoće, što bi roditeljima omogućavalo da donose odluke na vreme, te se pravilno pripreme za dolazak novog člana porodice.

Izvor: Futurism

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *