Restaurirana najstarija poznata produkcijska “Buba”

Objavljeno: 25.11.2018.


Kolekcionarima danas nije lako pronaći rane primerke Volkswagenovog modela Beetle (Buba), a jedan srećnik poseduje verovatno najstariji “preživeli” primerak na svetu.
Tehnički radi se o modelu KdF-wagen Type 60 iz 1941. godine jer se Volkswagen nije pojavio do završetka Drugog svetskog rata. Ipak, karoserija ima isti oblik i obeležja koja obožavaju ljubitelji automobila i kolekcionari.

U vlasništvu Ondreja Broma se nalazi restaurirani i verovatno najstariji preživeli primerak produkcijske Bube s brojem šasije 20 od ukupno 21 miliona primeraka.

Automobil je prvobitno poklonjen poznatom berlinskom kompozitoru Paulu Linckeu dve godine nakon što je Velika Britanija proglasila rat Nemačkoj. Ondrej je automobil pronašao u lošem stanju još 1988. godine.

“Bio sam student i primetio sam automobil ispod velikog drveta. Točkovi su bili do polovine u zemlji. Vozilo je pripadalo prijatelju mog brata”, izjavio je Brom za Heritage Parts Centar.

Devet godina kasnije je dobio priliku da kupi automobil kada je ponuđen na prodaju.

“Požurio sam kući po novac kako bi ga kupio. Imao sam samo 4.000 čeških kruna u novčaniku, a vlasnik je tražio 60.000. Srećom, sačekao me je da odem do banke”, otkrio je vlasnik Bube.

Ovo nije bio njegov prvi korak u svet Volkswageovih vozila jer je ranije posedovao četiri Bube. Ipak, ova je posebna jer se radi o vozilu iz KdF ere, a to nije bilo lako dokazati.

Nakon uklanjanja boje, rendgenskog snimka i korišćenja različitih hemikalija, konačno je otkriven broj šasije ispod rđe, a to je broj 20.

Brom je proces restauracije počeo kod kuće, ali je projekat preuzeo poljski restaurator Jacek Krajewski 2012. godine koji se potrudio da automobil dobije svu pažnju koju zalsužuje. Nakon mnogo rada i truda, Type 60 je sada u savršenom stanju.

Planova o prodaji za sada nema.

Izvor: Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *