Procurili novi detalji o Qualcomm Snapdragon 8150 čipsetu

Objavljeno: 25.11.2018.


Prema trenutnim informacijama, sledeći Qualcommov mobilni čipset, nazvan Snapdragon 8150, biće predstavljen 4. decembra.
Već je pokazao koliko je snažan u ranim benchmarkovima, uključujući AnTuTu, Geekbench i ai-benchmark, sa svojim radnim opterećenjem. Pored poboljšanja performansi, obećava i 20% udela u ukupnoj efikasnosti (verovatno u poređenju sa Snapdragon 845) i najverovatnije će uključiti 5G povezivanje.

To prilično sumira sve što većina korisnika treba da zna o čipu. Međutim, za tehnički sklonije, nove informacije, zahvaljujući Ice universe-u, donose još jednu potvrdu prethodno dizajniranog tro-klasternog CPU dizajna.

Prema informacijama, Snapdragon 8150 će imati Kryo Silver četiri jezgra niske snage, sa po 128KB L2 keš memorije, sa približno 1.8GHz maksimalnom brzinom u jednom klasteru, zatim triom Kryo Gold-a sa 256KB L2 kešom po jezgru i maksimalnu frekvenciju 2.419GHz u drugom klasteru. I poslednja, ali definitivno ništa manje bitna, jednolična Kryo Gold jezgra sa dvostrukim L2 keš memorijom, na 512KB i maksimalnom frekvencijom od 2.842GHz.

Sad, izvor nažalost ne pominje nikakve dodatne informacije o tim jezgrima, i u Qualcommovom trenutnom, pomalo haotičnom imenovanju, Gold i Silver mogu se odnositi na više prilagođenih jezgara. Međutim, s obzirom na trenutni Snapdragon 845 čipset koji se uzima za upoređivanje, ovo su najverovatnije Kryo 835 jezgra, kao što je to kod prilagođenih ARM Cortex-A75 jedinica i Cortex-A55 za Gold i Silver.

Gledajući vrednosti L2 keš memorije, brojevi se takođe poklapaju sa Snapdragon 845 čipom. Tu je 256KB za Gold i 128KB za Silver. To Gold jezgro je, međutim, zaista zanimljivo. Nema jasne indikacije da li je to Kryo 835 Gold, ili možda neki novi dizajn, zasnovan na ARM Cortex-A76. Takođe nemamo razloga da verujemo da Snapdragon 8150 neće koristiti arhitekturu DinamicIQ, tako da je sve moguće.

Nemamo više informacija za sada o Snapdragon 8150 a isto važi i za LTE modem i njegove mogućnosti. Sa druge strane, već znamo da će GPU biti nadograđen na Adreno 640. Zaista nemamo ništa od informacija o njegovim performansama, ali možemo samo pretpostaviti da broj modela nije povećan bez razloga.

Konačno, sve detalje ćemo saznati kada čipset bude zvanično predstavljen na Qualcomm-ovoj tehničkoj konferenciji početkom decembra na Havajima.

Izvor: GSMarena

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *