FSB: Tri ukrajinska broda presjekla granicu Rusije

Objavljeno: 25.11.2018.


Tri broda ukrajinske ratne mornarice prešla su državnu granicu Rusije.
Tri broda su ušla u privremeno zatvorenu vodu teritorijalnog mora Ruske Federacije i kreću se iz Crnog mora prema Kerčkom moreuzu, saopštila je pres-služba krimske pogranične uprave Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB).

“Jutros oko 7 časova (5 časova po srednjoevropskom vremenu), tri broda pomorskih snaga Ukrajine, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije Ujedinjenih nacija o morskom pravu, kojom se određuje pravo priobalne države da osigura bezbednost na moru, presekla su državnu granicu Ruske Federacije i protivpravno ušla u privremeno zatvorene vode teritorijalnog mora Ruske Federacije“, saopštila je uprava FSB.

Ratni brodovi Ukrajine kreću se ka Kerčkom moreuzu iz Crnog mora, precizira se u saopštenju.

„Ukrajinski ratni brodovi nastavljaju da se kreću prema Kerčkom moreuzu, u kojem važi procedura izdavanja dozvola za kretanje i sidrište brodova, u skladu sa rasporedom kretanja i raspoređivanjem brodova koji je odobrio kapetan ruske morske luke“, ističe se u saopštenju.

Kijev nije podneo zahtev za prolazak brodova u Kerčkom moreuzu, a plovila nisu uključena u raspored prolazaka. Brodovi opasno manevrišu i ne poštuju zakonske zahteve ruskih vlasti.

Ukrajina je komentarisala prolaz brodova. Prema tvrđenju ukrajinske mornarice, dva mala oklopna artiljerijska plovila i tegljač krenuli su iz luke Odesa u pristanište Marijupolj.

„Ruski pogranični brodovi, plovila tipa ’Sobolj‘, PSKR ’Don‘, ’Mangust‘, MPK ’Suzdaljec‘ izvršili su otvoreno agresivne akcije. Pogranični brod ’Don‘ pikirao je naš tegljač, zbog čega je oštećen glavni motor broda, oplata i ograda i izgubljen čamac za spasavanje“, navodi se u saopštenju pres-službe na Fejsbuku.

Izvor: Sputnik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *