“Priština provocira kad god treba da sprovede sporazum”

Objavljeno: 24.11.2018.


Nekadašnji šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović izjavio je da kosovske vlasti idu iz provokacije u provokaciju kad god treba da sprovedu neki sporazum.
“Jučerašnjim upadom na sever (Kosova), Priština želi da skrene pažnju sa brutalnog i necivilizacijskog uvodjenja taksi i da pokaže da bezbednosno i ekonomski pokriva celu teritoriju Kosova i Metohije”, rekao je Nebojša Čović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ocenjujući reakciju Kfora, kaže da ta misija nije dala objektivnu informaciju i da je očigledno da nema namenu da zaštiti Srbe, već da samo spreči eskalaciju konflikta.

“Prošlo je mnogo vremena od ubistva lidera kosovske Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, i u tom slučaju vreme ne ide u prilog otkrivanju počinioca i nalogodavaca”, dodao je Čović, ocenivši da je žalosno da se to stavlja u političku konotaciju.

Smatra da je Priština formalno-pravno pokrivena u akciji hapšenja i da to liči na slučajeve kada federalna policija u SAD hapsi pripadnike lokalne policije. To se, objašnjava, radi tajno i ne analizira se da li je bilo prekomerne upotrebe sile.

Naglašava da su poslednjih godina očekivanja Albanaca nerealno podignuta u smislu priznanja samoproglašene nezavisnosti, tako da dešavanja na Kosovu imaju i elemente unutrašnje političke igre.

Podseća da su predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji i premijer Ramuš Haradinaj u pregovorima blokirali predsednika Hašima Tačija, koji, kako primećuje, ovih dana nije davao izjave.

“Oni nisu sigurni ni jedni u druge povodom formiranja Suda za zločine OVK”, kaže Čović i napominje da Tači važi za umerenog političara i da “dobro stoji” u medjunarodnoj zajednici.

On je ocenio da Priština ide iz neuspeha u neuspeh i ističe problem vizne liberalizacije za Kosovo sa EU, i dodaje da će ove takse pokušati da stavi u kontekst trgovine da bi im se ukinule vize.

Čović naglašava da su političari dali obećanja narodu, a nisu uspeli da ih sprovedu, navodeći da takozvano nezavisno Kosovo nije više prvi projekat i prioritet SAD, iako je uticaj prethodne administracije u Vašingtonu i dalje snažan.

Ukazuje da su, medjutim, u medjuvremenu ojačale Rusija i Kina, a SAD više ne mogu da primoravaju male zemlje da priznaju ono što se ne priznaje.

Čović smatra ova kriza neće biti kratkotrajna već dugotrajna, i ne očekuje neku posebnu reakciju iz medjunarodne zajednice.

Kaže da je lepo što je visoka predstavnica EU Federika Mogerini osudila uvodenje taksi, ali postavlja pitanje “šta dalje”. “Prekršeni su S SP i Cefta sporazum”, navodi Čović i pita da li će sada druge članice Cefte pokušati da se ubace na tržište gde nema Srbije.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *