Neredi u FR: Kamenice, suzavac, vodeni topovi – video/foto

Objavljeno: 24.11.2018.


Pariska policija ispalila je suzavac i vodene topove kako bi rasterala demonstrante koji su, gnevni zbog veće cene goriva, pokušali da dođu do Jelisejskih polja.
Građani su nezadovoljni i ekonomskom politikom predsednika Emanuela Makrona.

Uprava policije je saopštila da je jedna osoba jutros uhapšena na Jelisejskih poljima i da su među okupljenim demonstantima uočene “rizične grupe”, prenosi “Figaro”.

Incidenti su, navodi policija, vezani za prisustvo, u pročelju kolone, “stotina članova ultradesnice koji uznemiravaju snage reda”.

Francuski mediji prenose da su demonstranti gađali policajce kamenjem, a primećuju da među demonstrantima ima i posebno opremljenih, sa zaštitnim naočarima.

Takođe prenose da demonstranti prave barikade pred policajcima.

Nekoliko stotina demonstranata krenulo je jutros ka Jelisejskim poljima gde su se suočili s jakim policijskim snagama, raspoređenim kako bi ih sprečile da dopru do obližnje predsedničke palate.

Neki demonstranti pevaju nacionalnu himnu, dok drugi nose transparente s pozivima Makrona da podnese ostavku.

Bezbednosne snage su bile zabrinute da bi krajnje levičarski i krajnje desničarski ekstremisti mogli da se infiltriraju među demonstrante, kao i pripadnici bandi iz predgrađa i takozvani “blek-bloks” – ekstremističke protestne snage.

U Parizu su danas počeli novi protesti zbog povećanja cena goriva koje demonstranti u žutim prslucima nazivaju “drugim činom” demonstracija održanih pre nedelju dana, a francuske vlasti su rasporedile 3.000 pripadnika bezbednosnih snaga kako bi sprečile eventualne nerede.

Učešće na današnjim protestima najavilo je, putem društvenih mreža, 36.000 ljudi.

I u drugim francuskim gradovima, kao što su Lion, Lil, Tuluz i Limož, najavljene su akcije okupljanja i blokiranja naplatnih rampi na saobraćajnicama ili u trgovinskim zonama.

Protesti, nastali iz nezadovoljstva izraženog tokom oktobra na društvenim mrežama zbog povećanja cena goriva, i dalje potresaju Francusku, a pre nedelju dana u protestnim akcijama povređene su stotine ljudi, dok su dve osobe ubijene.

Najavljeno je da će predsednik Francuske, kao odgovor, u utorak odrediti ciljeve na polju ekološke tranzicije i obelodaniti mere s tim u vezi.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *