Haos u Parizu, sukob policije i demostranata

Objavljeno: 24.11.2018.


Francuska policija privela je devet osoba na protestima u Parizu gde su izbili neredi između demonstranta pokreta “Žuti prsluci” i policije.
To je preneo list Parizijen.

Policija je na čuvenoj aveniji Jelisejskih polja gde nije bio predviđen protest, bacila suzavac na demonstrante.

Kako prenose drugi francuski mediji, na skupu pored “Žutih prsluka” koji protestuju zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo, nalaze se i pripadnici ultra desnice i grupe koje izazivaju nerede.

Na društvenim mrežama su prikazani demonstrati koji prevrću parkirana vozila i vade delove pločnika.

 
Foto: Tanjug, AP

Za sada nema izveštaja o povređenima.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner rekao je da se u samom Parizu nalazi oko 8.000 demonstranata a na Jelijsejskim poljima oko 5.000 ljudi.

Kastaner nije ove nedelje dozovlio skup u toj aveniji jer se u blizini nalaze rezidencija francuskog predsednika Emanuela Makrona kao i sedište vlade. Kastaner je predložio demonstrantima da se okupe na udaljenijem mestu, na Marsovim poljima kod Ajfelove kule.

Predsednica ekstremne desnice Marin Le Pen je osudila njegovu izjavu ocenjujući da demonstranti imaju pravo da se okupe na Jelisejskim poljima gde se inače održavaju veliki skupovi.

 
Foto: Tanjug/AP

Pripadnici pokreta čiji naziv aludira na fluorescentno žute prsluke koje moraju da imaju vozači, već nedelju dana blokiraju puteve širom zemlje kao i glavne saobraćajnice u velikim gradovima protestujući zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo.

Tokom nedelju dana je bilo dosta incidenata sa nekoliko stotina povređenih i privedenih, a prvog dana je poginula jedna žena.

Protesti koji su prvobitno počeli zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo kasnije su prerasli u opšte nezavodoljstvo građana i osudu državne politike.

Protesti su danas i u drugim gradovima Francuske, gde su takođe izbili incidenti.

Prema podacima policije, okupilo se oko 23.000 ljudi širom Francuske što je znatno manje od 290.000 pre tačno nedelju dana.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *