Zbog carina koje je Kosovo uvelo dolazi do poskupljenja i u BiH; evo ko će biti najviše pogođen…

Objavljeno: 22.11.2018.


Potrebno je organizovati hitni sastanak sa izvoznicima i tražiti mogućnost za plasman njihovih roba na druga tržišta, jer će poslije Turske doći do novog poremećaja u spoljnotrgovinskom balansu, što će uticati i na BDP.
Povodom informacije o podizanju carina na Kosovu za uvezenu robu iz Bosne i Hercegovine, reagovao je potpredsjednik SDP BiH Draško Aćimović.

Kosovo je, uvodeći carinu od 100% za robu uvezenu iz BiH, uvelo BiH u novu krizu za izvoznike. BiH je sa Kosovom imala veći izvoz od uvoza 8 puta i to je jedan od rijetkih suficita u spoljnotrgovinskoj razmjeni. Najviše će biti pogođeni izvoznici željeza, mlijeka, mliječnih prerađevina i mesa.

“Iako smo upozorili za vrijeme pada turske lire da će biti pogođeni izvoznici iz BiH nije bilo nikakve reakcije od strane vlasti i došlo je do sloma izvoza, koji se mogao spriječiti”, kazao je Aćimović.

Potrebno je organizovati hitan sastanak sa izvoznicima i tražiti mogućnost za plasman njihovih roba na druga tržišta, jer će poslije Turske doći do novog poremećaja u spoljnotrgovinskom balansu, što će uticati i na BDP.

“Ponovo su ugrožena radna mjesta i za očekivati je da će doći do poskupljenja unutar BiH kao što se to desilo i nakon dešavanja sa turskom lirom.

Bez obzira da li će Kosovo povući ovu odluku ili ne, sve dosadašnje krizne situacije pokazuju da BiH ne može više izdržati blokade i da treba hitno formiranje nove, stabilne vlasti na svim nivoima da bi se hitno pokrenuli procesi i obezbjedilo kvalitetno funkcionisanje države”, rekao je Aćimović.

((NAP)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *