Savjet za zaštitu ustavnog poretka Srpske ili Savjet za odmazdu!?

Objavljeno: 22.11.2018.


U Službenom glansiku i zvanično je objavljena odluka o formiranju Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS.
Zagovornici ove ideje pravni osnov nalaze u Ustavu RS koji kaže da Predsjednik Republike, u skladu sa “Ustavom RS i Ustavom BiH i zakonom, obavlja poslove iz oblasti odbrane i bezbjednosti”, i da može da “obrazuje savjetodavna tijela i stručne službe za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti”. Članovi Savjeta su Siniša Karan, Sredoje Nović, Predrag Ćeranić, Srđan Rajčević i Draga Mastilović.

Dugo najavljivan, konačno forimiran. Savjet za zaštitu ustavnog poretka – novo je tijelo koje je dobila Republika Srpska. Zadatak Savjeta je da prati i razmatra stanje u oblasti zaštite ustavne pozicije i nadležnosti Srpske i njenih institucija.

Osim toga prepoznaje prijetnje po ustavni poredak i pruža predsjedniku Republike Srpske stručne savjete u pogledu otklanjanja tih prijetnji.

Predsjednici Željki Cvijanović stručne savjete će pružati pet osoba od kojih su neki članovi SNSD-a, a neki su bliski SNSD-u.

’’Sasvim normalno ako pogledate svugdje u svijet u postoje službe različite veličine i opremljenosti za tu vrstu posla. Ništa posebno, bez skrivenih priča.’, kaže Cvijanovićeva.

Forimiranje Savjeta za Milorada Dodika je opravdan potez zato što, kako kaže, Obavještajno-bezbjednosna agencija ne radi svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom.

’’Mi imao pravo da štitimo naš ustavni poredak. Svako onaj ko bude urušavao ustavni poredak RS biće praćen i o njemu će se provoditi niz mjera koje su u svakim država sasvim normalne i pristojne’, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BIH Milorad Dodik.

Koje su to mjere, šta će članovi Savjeta shavatiti kao prijetnju i kako će definisati šta je to negativan uticaj na RS, ko će biti predmet opservacije – samo su neka pitanja na koja još niko od članova Savjeta nije objansio. Zato oni koji se ne slažu sa vladajućom politikom – novo tijelo vide kao Savjet za odmazdu.

’’Postavlja se pitanje svrhe i funkcije samog Savjeta ako znamo da imamo MUP i u okviru MUP-a nekoliko odjeljenja koja se bave zaštitom ustavnog poretka. Bojim se da će to biti obračun sa nesitomišljenicima ako vidimo da su članovi tog Savjeta članovi SNSD-a koji su u proteklom periodu djelovali ostrašćeno”, izjavio je poslanik SDS u NS RS Davor Šešić.

Sve dok javnost ne dobije odgovor na pitanje da li će se bezbjednost RS čuvati primjenom nedemokratskih metoda i odstrelom političkih neistomišljenika – imamo pravo da sumnjamo da je vlast stvorila još jednu organizaciju za narušavanje prava građana i njihovo podređivanje vlasti – poručuju iz PDP-a.

’’Nezakonita odluka koja ima samo za cilj pokušaj plašenja politočkih neistomišljenika i stavlja se kao nadtijelo. Nas to ne čudi, to je nešto što je bilo jasno. Dodik i SNSD nastavljaju kampanju odmazde, osvete i tenzija i njima svojstvenih ratova.’’ – kaže predsjednik PDP Branislav Borenović.

Oni koji svakodnevno prate političku scenu mišljenja su da se radi o dobro osmišljenom formiranju papalelnih organa bezbjednosti za napad na postojeći ustavni poredak.

’’Ustav je jasna stvar i služi da zaštiti građane od sistema i tako se mjeri uspješnost jednog Ustava. Kod nas je suprotno, kod nas se Ustav predstavlja kao nešto što treba da zaštiti sistem od naroda i tu jedinu svrhu vidim formiranja ovog tijela. Milorad Dodik želi da pod potpunu kontrolu stavi sve segmente jednog društva i sitema i ide u jednom pravcu koji nikom nije donio dobro. U istoriji društva se nikad nije pojavio ko je mogao kontrolisati svoje okruženje do te mjere da sam može kontrolisati sve’’, rekao je urednik portala BUKA Aleksandar Trifunović.

Da li je cilj apsolutna kontrola ili stvarna analiza informacija od značaja za bezbjednost RS – pitanja su na koja danas nismo dobili odgovore od članova Savjeta.

Na telefonske pozive nisu odgovarali. U Savjetu su ljudi koji često govore o obojenim revolucijama, od kojih se nikada nijedna nije desila i radi se o ljudima iz bivših bezbjednosnih struktura, a oni su navikli da štite sistem, uglvanom na način da odgovaraju jednom vođi i jednoj partiji.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *