“Rasplamsava se novi spor Ukrajine i Rusije”

Objavljeno: 21.11.2018.


Između Ukrajine i Rusije rasplamsava se novi spor na Azovskom moru, piše Sputnjik.
Kako se navodi, dodatne tenzije unose priče o mogućem oružanom sukobu i stvaranju ukrajinske vojne baze, kao i mešanje Zapada.

Brisel je podržao Ukrajinu u optužbama da Rusija želi da prisvoji Azovsko more i ukrajinska nalazišta nafte i zapretio Moskvi da će joj uvesti nove sankcije ako se konflikt zaoštri.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini je rekla da bi Evropska unija mogla uskoro da preduzme konkretne mere po pitanju situacije u Azovskom moru. Konkretno, od Rusije se traži da obustavi politiku zadržavanja i pregledanja brodova.

Pored toga, Brisel je izrazio zabrinutost zbog štete koja se nanosi ne samo ekonomiji Ukrajine, nego i brodovima koji plove pod evropskim zastavama.

Azovsko more, koje je na severu okruženo ukrajinskom, a s ostale tri strane ruskom teritorijom je pitanje dve zemlje, a Kerčki zaliv se nalazi pod potpunim suverenitetom Rusije, i zbog toga u Moskvi smatraju da je mešanje treće strane nedopustivo.

U Moskvi podsećaju da se pravila plovidbe u Azovskom moru mogu regulisati samo u okviru rusko-ukrajinskih sporazuma i dogovora i navode da se provera brodova vrši u svrhu bezbednosti ne samo Rusije, već i Ukrajine i drugih brodova koji ulaze u Azovsko more pod zastavama drugih država.

Rusija i Ukrajina su 2003. godine zaključile dogovor o saradnji i korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza. Posle 10 godina pregovaranja odlučeno je da to more unutrašnja vodena površina Rusije i Ukrajine. Tim dokumentom se obezbeđuje sloboda plovidbe nekomercijalnih brodova dveju država i formulišu se pravila ulaska brodova trećih zemalja u vode Azovskog mora, tako da strani brodovi koji u njega uplovljavaju moraju da imaju saglasnost obeju zemalja.

Međutim, pošto nije sprovedena demarkacija morske granice događali su se sukobi ruskih graničara i ukrajinskih ribara.

Situacija na Azovskom moru se zakomplikovala početkom godine kada je Ukrajina zadržala ruski brod „Nord“ sa deset članova posade, podigavši protiv njegovog kapetana optužnicu zbog „nezakonite“ posete Krimu.

Članovi posade bez kapetana, kome preti pet godina zatvora zbog posete Krimu, uspeli su da se vrate na to poluostrvo tek nakon sedam meseci, u okviru razmene za ukrajinske mornare pritvorene zbog krivolova i kršenje granice Rusije.

Izvor: Sputnjik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *