Ovo je, ako nas pitate, najtragičnija vijest dana: u mrtvom kitu pronađeno je hiljadu komada plastike

Objavljeno: 21.11.2018.


Pronađen je u Indoneziji, a u šest kila plastičnog otpada bilo je 115 plastičnih čaša, četiri plastične boce, 25 vrećica, dvije japanke…..
Na obali u istočnoj Indoneziji u ponedjeljak je pronađen leš kita s jezivim sadržajem u želucu: unutra se nalazila gomila plastičnog otpada koji je uključivao japanke, vrećice, plastične čaše… Leš je pronađen na području Nacionalnog parka Wakatobi, a službeno saopštenje iz parka izazvalo je lavinu reakcija u svijetu.

Kita veličine devet i po metara pronašli su čuvari parka na otoka Sulawesiju, nakon dojave aktivista i lokalnog stanovništva o nasukanoj lešini koja je počela trunuti, rekao je direktor parka Heri Santoso, a piše The Guardian.

U KITU PRONAĐENO ŠEST KILOGRAMA PLASTIKE

Istraživači grupe WWF, koja radi na očuvanju okoline, zajedno s konzervatorima u parku pronašli su u želucu kita gotovo šest kilograma plastičnog otpada. Njega čini 115 plastičnih čaša, četiri plastične boce, 25 vrećica, dvije japanke, najlon i više od hiljadu drugih komada plastike.

“Iako nismo mogli zaključiti što je uzrok smrti, ovo što smo pronašli zaista je užasno”, rekla je Dwi Suprapti, koordinatorica za morske vrste u WWF Indonezija. Nije bilo moguće detektirati je li plastika odgovorna za smrt kita jer je životinja pronađena u fazi raspadanja.

DRUGI U SVIJETU PO KOLIČINI PLASTIKE

Inače, istraživanje objavljeno u januaru ove godine u časopisu Science pokazuje kako je Indonezija, koja ima 260 miliona stanovnika, druga zemlja u svijetu po količini plastičnog otpada kojeg stvara, odmah nakon Kine. Godišnje proizvedu više od tri tone plastičnog otpada, a više od trećine tog otpada završi u okeanu.

Leš kita izazvao je zabrinutost i kod vlasti, pa je tako ministar morskih poslova Luhut Binsar Pandjaitan rekao kako je ova životinja svima veliko upozorenje. Napomenuo je i kako vlada radi na tome da do 2025. smanji količinu korištene plastike za 70 posto.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *