Kad je Vlado Georgiev postao kulturno dno protiv kojeg se navodno bori?

Objavljeno: 21.11.2018.


Linija između britke, oštroumne i kulturne kritike na račun nekoga sa čijim se stavovima ili ponašanjem ne slažete, i prostačkog, nevaspitanog i prizemnog vrijeđanja iste te osobe uopšte nije tanka i treba baš svojski da se potrdite da zaboravite na osnove kulturnog ili ljudskog ponašanja da biste je prešli. A Vlado Georgiev je skorašnjim ispadom uspio ne samo da je prekorači, već i da se vječno upiše na listu onih javnih ličnosti pored čijeg imena je sramota napisati riječ “kultura”.
Čak i ako vas uopšte ne zanima rubrika “zabava” na portalima, niste mogi da izbjegnete tekstove o ratu koji trenutno vode pjevačica Dara Bubamara i muzičar Vlado Georgiev. Rat, doduše, traje već neko vrijeme, a Dara i Vlado kao da se utrkuju ko će koga više da izvrijeđa.

Nećemo vam prenositi sve detalje svađe koja je po medijima počela da se provlači prije dvije godine, prije svega zbog toga što ovo nije mjesto za estradne prepirke, ali ćemo vam reći da je Dara u nekoliko navrata za Georgieva rekla da je “đubre od čovjeka”, da je “luzer i pijandura” i “alkoholičar koji je nezadovoljan u životu”. Dakle, jedan spektar prostačkih uvreda kakav biste i očekivali od estradne umjetnice. Jeste ružno i za svaku osudu, ali je u tom svijetu to na neki način i očekivano, jer su to ljudi koji žive od stranica žute štampe i svaki skandal je dobar skandal.

Ali onda je Vlado stupio na scenu – čovjek koji predstavlja onu drugu, “kulturnu” Srbiju i koji se diči time što nije u “turbo folk lajfstajlu”, prezire žutu štampu i bori se, valjda, za neke kulturne vrijednosti u ovom djeliću svijeta u kojem vladaju prostakluk i licemjerje. I, umesto da postupi kao što bi svaki kulturan čovjek postupio, i biranim riječima odgovori pjevačici, argumentovano joj uzvrati ili, optimalno, potpuno iskulira reijči žene koju očigledno ne cijeni, pa ga tako ni njene riječi sigurno ne mogu ganuti, Vlado je riješio da pokaže vanserijski primitivizam na kojem bi mu pozavidjele i one najniže grane rijaliti učesnika.

Nazvao je pjevačicu “prasetom” više nego očigldno aludirajući na njen fizički izgled, i nije se tu zaustavio jer kad si već riješio da poniziš samog sebe – idi do kraja.

Podijelio je njenu sliku sa aerodroma i poručio brojnim pratiocima na Twitteru da Dara nije samo prase, već je “leteće prase koje smrdi na znoj”. Ako i vama ove uvrede zvuče nekako čudno poznato, to je vjerovatno zato što ste ih čuli kad ste išli u treći razred osnovne škole, jer su bukvalno na nivou djeteta koje još uvijek nije naučilo samo da vezuje pertle, ali zna kako da izvrijeđa vršnjake.

Poslije gomile negativnih komentara koje je dobio, riješio je da u sljedećem tvitu, kao pravi internet nasilnik, opravda sopstveno ponašanje i okrivi pjevačicu u još jednom infantilnom ispadu u stilu “ona je prva počela”.

Intervjui o kojima Vlado govori su, izgleda, posebno bolna tema za muzičara, ali ne zbog njenih uvreda, već zbog toga što Dara iznova i iznova ponavlja priču o tome kao su izgledali Vladovi prvi koraci u svijetu muzike.

“Vlado je bio radnik u studiju Marka Kona kada sam ja njemu dozvolila da mi uradi jednu pjesmu. Kasnije se on, kao, stidio te pjesme, pa je u emisiji TLZP imao stav ja sam veliki Vlado i davao mi neke čudne komentare. Ja ga onda spustim na zemlju i kažem: ‘Brate, jel se sjećaš kad si mi radio pjesmu, kad sam ti dozvolila da budeš pored mene?’ Od tada je počela mržnja s njegove strane. Ja samo ne znam odakle mu smjelost da komentariše ženu kao što sam ja jer ja toliko radim na svojoj karijeri, u trendu sam i broj jedan… Vlado je klasičan luzer i pijandura, ne znam kada je izbacio hit. Shvatiću to kao njegovo nezadovoljstvo u životu i potrebu da se zakači za mene pošto sam ja popularna. Samo ne znam odakle smjelosti tom alkoholičaru da me uzima u usta”, poručuila je pjevačica nedavno u intervjuu za “Svet”.

Ništa strašno, pomislio bi neko. Svi smo od nečega morali da počnemo, a oni od nas koji se ponose time dokle su stigli nemaju razloga da se stide onoga od čega su počeli, zar ne? To bi možda i bio očekivan odgovor jednog predstavnika kulturne Srbije, ali smo umjesto toga dobili samo gomilu primitivnih uvreda na račun jedne žene.

Najtužniji dio ove priče, zapravo, uošte nije u tome što su ove dvije individue u svađu, niti što se utrkuju ko će da zvuči nekulturnije i primitivnije. Ne, najtužnije je to što će Vlada i dalje svrstavati u tu neku kulturnu elitu, u onu ekipu koja nije spremna da proda dušu zarad nekoliko lajkova i koja se bori protiv šljama – a upravo ovim je postao jedan od najgorih primjera kulturnog posrnuća protiv kojeg se, tobože, bori.

Izvor: Noizz.rs

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *