Dan sjećanja na srpsku vojsku

Objavljeno: 21.11.2018.


Služenjem pomena nestalim i poginulim borcima i svečanom akademijom obilježen je Dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.
Svečanosti su prisustvovali predstavnici političkog, javnog i kulturnog života Republike Srpske.

Obilježavanje 100 godina od ulaska srpske vojske u Banjaluku, potomci Solunskih dobrovoljaca dočekuju istovremeno i ponosni i razočarani. Kažu da je došlo vrijeme buđenja i da kulturu sjećanja moramo njegovati.

“Kulturu sjećanja provodimo samo obilježavajući ove datume polaganjem vijenaca ili nekom svečanom akademijom. Mi smo jutros položili vijence. Tamo je trebalo biti nekoliko stotina učenika osnovnih i srednjih škola ali nije bilo nikoga. Daleko bi to bilo svečanije da je ovdje omladina ovog grada da su oni koji treba da pamte ove događaje i datume i da nastave stopama svojih predaka“, kaže Vladimir Ševarika, predsjednik republičkog udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918.g.

Obilježavanju oslobođenja Banjaluke prisustvovali su najviši predstavnici institucija Republike Srpske. Poručeno je da će u narednom periodu Banjaluka dobiti spomenik srpskom vojniku koji je sa solunskog fronta došao u Banjaluku.

Srpske snage u kojima je bilo oko 25 000 srpskih dobrovoljaca iz Bosne i Hercegovine, oslobodile su Banjaluku 21.novembra 1918. godine. Tokom Prvog svjetskog rata oko milion i 300 hiljada Srba je izgubilo život, što je oko 28 odsto srpske populacije.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *