‘Umukni, glupačo’: Slušam komšinkinog sina kako viče na nju i pitam se – gdje je ta mama pogrešila?

Objavljeno: 20.11.2018.


‘Pitam se: da li ga je previše voljela? A, kako se može premalo ili previše voljeti sopstveno dijete? Je li ćutala kada je još kao mlađi digao glas na nju, tjerao inat ili bio tvrdoglav?’, riječi su jedne žene na Fejsbuku, koje su pokrenule buru emocija u nama i lavinu komentara na internetu.
Roditeljima dani prolaze u preispitivanju. Pored svih obveza, i ono malo slobodnog vremena koje uspiju da ugrabe, i njega potroše na “vraćanje filmova” i donošenje novih odluka i taktika kako bi dostigli svoj cilj – da svoje dijete pretvore u čovjeka. Zahvalnog čovjeka.

Ponekada nas na preispitivanje podstakne ponašanje naše djece, a ponekad nas na to natjera neko dijete sa igrališta, čak i neke situacije na koje naiđemo u prolazu. Mamu blogerku, koja piše pod imenom Happy Chez Moi, na razmišljanje je navelo komšijsko dijete.

Situaciju je opisala na Fejbuku, a osim nje, veliki broj njenih prijatelja i pratilaca priključilo se raspravi. Njen post vam prenosimo u cijelosti:

“Slušam osamnaestogodišnjeg komšinkinog sina kako viče na nju:

“Umukni, glupačo! Izlazi iz moje sobe, debilko”, i srce mi se cijepa.

Gdje je ta mama pogriješila? I ona je provela nesane noći uz njegovo bolesno tjelašce, i ona ga je hranila, vodila u školu, kupovala poklone umjesto Deda Mraza, i ona strepila, brinula, voljela ga, brisala suze, ljubila ubivena koljena.

Nju želim da zagrlim, a njemu da lupnem šamar po kome bi me zapamtio za cijeli život kada do mene dopru kroz zid sobe njegove riječi bijesa upućene osobi koja ga voli najviše na svijetu. Pitam se: da li ga je previše voljela? A, kako se može premalo ili previše voljeti sopstveno dijete? Je li ćutala kada je još kao mlađi digao glas na nju, tjerao inat ili bio tvrdoglav? Da mu nije možda previše popuštala, sve mu dozvoljavala ili je možda činila upravo suprotno? Toliko pitanja dok joj dušu razdire glas pun bijesa, glas djeteta koje ne bira riječi da bi je povrijedio i uvrijedio?

Čujem je ponekad dok ispraća sina na vratima:” Zakopčaj se, hladno je”.

“Ostavi me na miru!, dreknuo bi zalupivši vrata.

Nema goreg od nezahvalnog djeteta. Nema goreg pitanja od :”Bože, gdje sam pogriješila?”, glasio je post.

 

yumama

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *