Inauguracija članova Predsjedništva: Dodik, Komšić i Džaferović preuzeli dužnost

Objavljeno: 20.11.2018.


Milorad Dodik /SNSD/ iz Republike Srpske, te Šefik Džaferović /SDA/ i Željko Komšić /DF/ iz Federacije BiH danas su u Sarajevu inaugurisani u nove članove Predsjedništva BiH.
Nakon što im je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić uručio sertifikat kojim se potvrđuje njihov izbor na opštim izborima održanim u oktobru, Dodik, Džaferović i Komšić su izgovorili tekst zakletve koji glasi:

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Oni su tekst zakletve pročitali pred prethodnim sazivom Predsjedništva koji su činili Mladen Ivanić /PDP/ iz Republike Srpske, te Dragan Čović /HDZ/ i Bakir Izetbegović /SDA/, oba iz FBiH.

Dodik je juče pred Narodnom skupštinom Republike Srpske položio svečanu zakletvu, što je bilo prvi put da jedan od članova Predsjedništva zakletvu povodom izbora u ovaj najviši kolektivni organ na nivou BiH položi pred entitetskim parlamentom.

Pošto je svaki od novoizabranih članova pojedinačno potpisao tekst zakletve, postupak njihovog svečanog uvođenja u dužnost /inauguracija/, smatra se završenim.

Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva, sedmom po redu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, po automatizmu preuzima član prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva, a to je Milorad Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva mijenja se svakih osam mjeseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Prvi saziv Predsjedništva izabran je u septembru 1996. godine, a činili su ga srpski član Momčilo Krajišnik, bošnjački Alija Izetbegović i hrvatski Krešimir Zubak.

Današnjoj inauguraciji novog saziva članova Predsjedništva prisustvovale su zvanice iz javnog i političkog života u BiH, te diplomatskog kora.

PRVI DODIKOV GOVOR U PREDSJEDNIŠTVU BiH “Ukoliko BiH ne pokaže novi zamah, ne vidim svoje mjesto ovdje”

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Novi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u svom prvom obraćanju prilikom inauguracije je istakao da su postigli najbrži mogući dogovor da on bude predsjedavajući narednih osam mjeseci.Dodik je potom rekao da mu je čast da preuzme dužnost, nakon što je dobio oko 370.000 glasova.

-Moja baza je RS, boriću se da sa druga dva člana Predsjedništva vratim ustavni položaj. Odmakli smo se od vremena u kome smo ratovali. Moja politika biće poštovanje Ustava kako je napisano u Dejtonu. Znate da sam nezadovoljan radom OHR i zalagaću se za ukidanje visokog predstavnika što je prije moguće. Ne želim da napravim loš potez prema Bošnjacima ili Hrvatima, ali tražim i adekvatan tretman RS. Ja sam za vojnu neutralnost i to je stav i vlasti i opozicije u RS. EU treba da bude cilj BiH i zato ćemo tražiti da nam daju status kandidata što je prije moguće – rekao Dodik.Dodik je najavio saradnju BiH sa svim relevantnim faktorima što podrazumijeva i dobre odnose sa SAD, Rusijom, Kinom.

-Nisam spreman da svoje glasove prepustim bilo kome. Neću dozvoliti da se u mom kabinetu provode odluke koje je neko nametnuo. Zalažem se za odlazak stranaca iz Ustavnog suda BiH. Reforma pravosuđa u BiH je bila loša. Ukoliko BiH ne pokaže novi zamah, ne vidim svoje mjesto ovdje. Nisam došao da se slikam, primam platu i putujem. Sve sam to prošao. Hoću dogovor tri naroda i dva entiteta – kaže Dodik.

Komšić: Budućnost BiH je članstvo u NATO i EU

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija
Novoizabrani član Predsjedništva BiH, Željko Komšić je rekao da neće iznevjeriti povjerenje građana i da će biti predsjednik svih njih.

-U vrhu prioriteta biće vladavina prava, afirmacija demokratskih i civilizacijskih tekovina. Naša država je utemeljena na principima antifašizma. Te vrijednosti treba da dokažemo i pokažemo u vremenu koje je pred nama. Nema odgovornosti prema državi ako se tolerišu kriminal i korupcija. Prošlost nam je takva kakva je, ali budućnost zavisi od vas. Budućnost BiH, prema mom uvjerenju, je članstvo u NATO i EU – rekao je Komšić.Komšić je podsjetio da je danas Međunarodni dan djeteta i da misao vodilja treba da nam bude kakvu državu ostavljamo djeci.

Džaferović: Pred novim Predsjedništvom je prilika da BiH krene u društvo modernih i razvijenih država

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija
Član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović je u obraćanju danas nakon inauguracije rekao da treba sastaviti vlast od pobjedničkih stranaka na svim nivoima i to što prije.

-Pred novim sazivom Predsjedništva je prilika da BiH krene u društvo modernih i razvijenih država. Uslov je članstvo u EU i NATO. Ljudi su umorni od svađa, naše je da im to omogućimo. Za početak svako treba da vodi računa o onome što govori – rekao je Džaferović.On je naglasio da je Dejton cjelina koja se mora poštovati u cjelinu, a ne parcijalno.

-Promjena političkog stava o nekom pitanju je legitimna, ali se zakoni moraju poštovati. Oružane snage BiH moraju imati kapacitet da izvršavaju svoje obaveze prema zakonu i NATO standardima. Osim evroatlantskog puta, naš prioritet su i dobri odnosi sa našim susjedima – kaže on.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *