Putin nije spriječio stavljanje Kosova na dnevni red Skupštine Interpola

Objavljeno: 19.11.2018.


Rusi su podržali usvajanje tog dnevnog reda, iako je i samo stavljanje te tačke na dnevni red sednice Interpola grubo kršenje pravila i Statuta
Sutra je dan odluke. Glasanje o zahtevu Prištine za članstvo u Interpolu, prema programu Generalne Skupštine ove međunarodne policijske organizacije trebalo bi da se održi sutra u Dubaiju. Ovoj odlučujućoj rundi prethodilo je odlučivanju o stavljanju zahteva privremenih organa vlasti na Kosovu na dnevni red ovog zasedanja. Tom zahtevu nisu su usprotivili predstavnici Rusije, našeg tradicionalnog saveznika u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suverentita nad Kosovom i Metohijom. Naime, kako saznaje Telegraf, Rusi se nisu ni obratili ovom telu.

U ime Srbije, a protiv samog uključivanja pitanja prijema Kosova na dnevni red, posle intervencije srpske delegacije, govorili su Španija, Kipar, Kina, Sirija, Venecuela, Surinam, a u korist uključivanja te tačke su govorili predstavnici SAD, Francuske, Gvajane.

– Rusi nemaju instrukcije od svoje Vlade da govore, ali će glasati. Usvojen je dnevni red sa Kosovom kao tačkom dnevnog reda pa će se u sutra glasati o Kosovu – saznaje naš portal.

Naime, Rusi su podržali usvajanje tog dnevnog reda, iako je i samo stavljanje te tačke na devni red sednice Interpola grubo kršenje pravila i Statuta.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da ne treba izgubiti iz vida da Rusija gleda prvenstveno svoj interes, pa i kad je pitanje prijema Kosova u ovu policijsku organizaciju, budući da se priča da će sledeći šef Interpola upravo biti Rus, general Aleksandar Prokopčuk.

– Iako je Interpol policijska i ekpertska organizacija, a njene članice mogu biti samo zemlje članice UN ovo je danas pre svega političko pitanje i prema njemu se svi tako odnose. U prilog tome da velike sile gledaju samo svoj interes govori i činjenica da je i Rusija glasala za stavljanje na dnevni red pitanje prijema Kosova u Interpol, iako je i samo stavljanje na dnevni red tog pitanja grubo kršenje pravila i Statuta te organizacije. Međutim, ponoviću, i u ovom slučaju Rusija gleda samo svoj interes i ne želi da se konfrontira sa velikim silama budući da želi da sledeći šef Interpola bude upravo iz njihove zemlje – kazao je za naš portal Dragaš.

Kako je napomenuo, naša diplomatija, ministar policije i predsednik Aleksandar Vučić uložili su ogromno vreme i napore da ubede članice Interpola u štetnost prijema Kosova u tu organizaciju, kao i na kršenje međunarodnog prava i pravde.

– Međutim, odavno već međunarodno pravo nije aršin prema koje se veliki vladaju već sila i međunarodni uticaj koji imaju – istakao je Dragaš.

U prilog ovome, govori i današnja izjava potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića iz Dubaija gde se održava Generalna skupština Interpola.

Kako je rekao postoji namera da se zbune države o načinu kako se glasa, navodeći kako će biti moguće ostvariti uvid u rezultate glasanja, a svesno izostavljajući činjenicu da se to ne odnosi na tajno glasanje.

– Pored nejasnih obaveštenja, koja su ne samo neblagovremena, najavljuje se i procedura da ukoliko dođe do glasanja u kome tzv. ”Kosovo” ne dobije potrebnu većinu za ulazak, da će se potom odrediti pauza, a onda nakon pauze ide se na novo glasanje. To je potpuno suprotno pravilama koja jasno govore da će se održati dva glasanja, bez pominjanja ikakve pauze. Očigledno da će svi pokušaji biti uloženi da se u toj pauzi obezbedi potrebna većina ukoliko je ne bude bilo u prvom glasanju – objasnio je ministar Stefanović koji predvodi srpsku delegaciju u UAE.

On ističe da je očigledno da se politizacija procesa nastavlja na način da se stvara sumnja da li ćemo sutra imati optužnice o kojima će se politički odlučivati, da li će se odlučivati na političkom nivou, ko će biti optužen i da li će biti procesuiran.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Kosova Behdžet Pacoli je ocenio da glasanje u utorak o prijemu Kosova u Interpol predstavlja dobar početak, pošto je rat protiv organizovanog kriminala i terorizma cilj Prištine.

I drugi predstavnici kosovske vlade optimisti su u vezi pozitivnog odgovora članica Interpola, mada su naglasili da Srbija ne prestaje da lobira protiv prijema Kosova u tu organizaciju.

Telegraf

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *