Da li će Kosovo dobiti vojsku 28. novembra? “Zeri”: Neće

Objavljeno: 19.11.2018.


Kosovo neće dobiti vojsku 28. novembra, potvrdili su za prištinski list “Zeri” članovi Odbora za nadzor Bezbednosnih snaga Kosova.
Iako su poslanici u prvom čitanju zakona podržali transformaciju KBS, još uvek nije poznato kada će se skupštini proslediti zakon na drugo čitanje, prenela je RTK 2.

Prema nezvaničnim informacijama od 28. novembra se odustalo jer se tog dana obeležava Dan albanske zastave, navodi Zeri.

Podsetimo, iz Prištine je više puta najavjivano da će vojska biti formirana upravo 28. novembra, a o njenom izgledu i sastavu nedavno je gvoorio premijer Kosova Ramuš Haradinaj. On je rekao, podsetimo, da će buduća kosovska vojska imati tri jedinice – na južnom, centralnom i severnom delu.

“Mislili su da želim da pošaljem vojsku na sever. To nije tačno. Na isti način na koji je organizovan KFOR, na jugu, centralnom delu i na severu, tako je i naša vojska organizovana u tri regiona. To ne znači da želimo da pošaljemo vojsku na sever, to je nesporazum”, rekao je tada Haradinaj.

Prema njegovim rečima, kosovska vojska bi bila struktuirana na isti način kao što je struktuiran KFOR. “Mi imamo partnerstvo sa KFOR-om i podržavamo ga. Na način na koji podršku pružamo u Peći i Đakovici, pružićemo je u svakom drugom delu Kosova”, rekao je Haradinaj.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *